TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: €0, koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od €2,67 - do darmowej dostawy brakuje €33,33
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbata Rooibos

(16 produktów)

Jesteś w: Herbaty Rooibos

 

Rooibos (czerwonokrzew)

 


Co to jest rooibos?


Rooibos to południowoafrykański krzew, z którego przetworzonych liści sporządza się napar ziołowy. Botaniczna nazwa tej rośliny to Aspalathus linearis lub Aspalat prosty, ale w języku polskim częściej spotkamy się ze zwyczajową nazwą – czerwonokrzew. Napar z rooibosa, jak i samo zioło, nazywane jest czasem „czerwoną herbatą”, chociaż nie powstaje z krzewu herbacianego. Określenie to zawdzięcza po części nazwie krzewu, a po części temu, że napar z rooibosa ma wyraziście czerwony kolor. Rooibos ceniony jest za wyśmienity smak, delikatność dla żołądka, całkowity brak kofeiny i bogaty skład chemiczny decydujący o jego korzystnym wpływie na ludzki organizm. 


Najwyższej jakości rooibos


Dostępny u nas w sklepie klasyczny Rooibos Bio pochodzi z upraw organicznych, a jego liście są cięte w dłuższe igiełki. Ta troska o jakość jest wyczuwalna w smaku, a czystość upraw przekłada się na poszukiwane przez wielu prozdrowotne właściwości rooibosa. Wysoka jakość rooibosa pozwala na dłuższe parzenie, które wyciągnie z liści więcej składników odżywczych, przeciwutleniaczy i olejków eterycznych. 


Jak parzyć rooibos? 


Parzenie rooibosa jest bardzo łatwe! Zarówno klasyczny czerwony rooibos, jak i jego nieutleniana wersja (Rooibos Zielony), może być parzona wrzątkiem lub wodą tuż po zagotowaniu. Rooibosy wymagają dosyć długiego parzenia, a przynajmniej znacznie dłuższego niż większość herbat z krzewu herbacianego. Minimalny zalecany czas parzenia rooibosa dla osiągnięcia odpowiedniego smaku to 5 minut. Badania pokazują jednak, że idealna długość parzenia rooibosa w celu wydobycia z niego wszystkich wartościowych składników to 8-10 minut. 

Ponieważ rooibos ma bardzo drobne listki, do jego parzenia potrzebny jest odpowiedni zaparzacz. Świetnie nadają się do tego jednorazowe papierowe filtry T-Sac, które nie przepuszczą do naparu nawet najmniejszych drobinek. Jeszcze lepszym rozwiązaniem jest trwałe i drobne sitko, na przykład nasz zaparzacz z długą metalową rączką, dostosowany do wielu rozmiarów kubków. W ostateczności można skorzystać z kawiarki typu french press, którą można znaleźć w wielu polskich domach – jednak trzeba się liczyć z tym, że drobniejsze listki mogą trafić do naparu. 


Właściwości rooibosa


Najbardziej oczywistą cechą rooibosa jest to, że nie zawiera kofeiny, w przeciwieństwie do herbaty, kawy, yerba mate czy kakao. Chociaż dla większości osób spożywanie kofeiny w rozsądnych ilościach nie niesie żadnych zagrożeń, to są grupy, które powinny ograniczać jej spożycie. Dlatego rooibos jest idealną herbatką dla dzieci, osób starszych czy kobiet w ciąży. Tak jak herbata, rooibos (i czerwony i zielony) zawiera duże ilości przeciwutleniaczy. Ponadto w bogatym składzie rooibosa znajdziemy też substancje przeciwhistaminowe, które pomagają łagodzić objawy sezonowych alergii. Rooibos jest bogaty w makroelementy i mikroelementy. Badania sugerują także, że rooibos pomaga w lekkich stanach depresyjnych, a także chroni przed uszkodzeniami wątroby. W małym stopniu może nawet pomóc w odbudowie już uszkodzonej wątroby. Rooibos obniża poziom kortyzolu, czyli tak zwanego „hormonu stresu”. Lista pozytywnych efektów wynikających z picia rooibosa jest długa – należy jednak pamiętać, że kluczowe są osobiste predyspozycje i nie na każdego zadziała on tak samo. Rooibos jest jednak całkowicie bezpieczny i nawet jeśli jego picie nie przyniesie pożądanych rezultatów, to na pewno nie zaszkodzi! Działanie jest tylko pozytywne i nie ma skutków ubocznych.


Skąd pochodzi rooibos?


Czerwonokrzew rośnie tylko w jednym miejscu na całym świecie, w górach Cederberg w Republice Południowej Afryki. Pomimo prób, nie udało wyhodować się tego krzewu nigdzie indziej. Dlatego zaliczany jest do grupy endemicznych roślin tego obszaru, nazywanych zbiorczo fynbos, czyli „krzewy szlachetne”. Zmiany klimatu mogą mieć fatalne skutki dla czerwonokrzewu i innych fynbos.  
 

Honeybush, czyli miodokrzew – kuzyn rooibosa


Miodokrzew to roślina innego gatunku niż rooibos, ale także występująca w RPA i zbliżona w smaku. Swoją nazwę bierze od miodowego zapachu kwiatów tego krzewu, ale też lekko miodowego aromatu samego naparu, który z niego powstaje. Honeybush ma bardziej wyrazisty smak od rooibosa – miodowy, drzewny i żywiczny. Tak jak rooibos, nie gorzknieje nawet przy bardzo długim parzeniu. Jego właściwości prozdrowotne są równie interesujące, co rooibosa – polecany jest przy problemach z bezsennością, przy przeziębieniach, anemii. Tak jak rooibos, ma lekkie działanie antyalergiczne, jest bogaty w antyoksydanty i mikroelementy, a także jest bezkofeinowy. W naszej opinii to jedno z najsmaczniejszych ziół. 


Rooibos z dodatkami


W tym dziale znajdziecie także bogaty wybór rooibosów z dodatkami i aromatyzowanych. Rooibos fantastycznie łączy się z wieloma dodatkami, stanowiąc świetną bazę dla herbatek owocowych. Naturalna słodycz aromatu rooibosa łączy się idealnie z wanilią – Rooibos Waniliowy to pyszna herbatka deserowa, którą pokochają też dzieci. Równie bardzo polecamy pistacjowy rooibos. Do wielbicieli smaków kwaskowych bardziej przemówi natomiast Rooibos Żurawinowy. Na lato idealny będzie Rooibos Pomarańcza-Eukaliptus – także w wersji na zimno. 

Jeżeli nie wiecie, na którą herbatkę rooibos się zdecydować, możecie wybrać zestaw polecany, czyli komplet mniejszych „próbek” naszych najpopularniejszych rooibosów.