TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Herbata matcha

(8 produktów)

Matcha - japońska sproszkowana zielona herbata.


Czym jest herbata matcha?

Matcha to sproszkowana zielona herbata pochodząca z Japonii. Liście krzewów, z których produkowany jest napój matcha, trzy tygodnie przed zbiorami są osłaniane przed słońcem za pomocą płacht materiału lub mat ryżowych.  Ten proces ma na celu ograniczenie dostępu światła, co pomaga w zachowaniu delikatnego smaku i intensywnego koloru liści.

Przygotowanie matchy

Matcha przygotowywana jest poprzez dokładne rozmieszanie proszku w wodzie, tworząc jednorodną zawiesinę. Tradycyjnie używa się do tego bambusowej trzepaczki chasen i podaje się ją w dużych miseczkach nazywanych chawan. Jednak można ją także przygotować za pomocą spieniacza do mleka lub shakera. 

W Japonii już od dawna matcha jest chętnie stosowana do wypieków i słodyczy, a teraz ten trend przenika do Europy. Nadaje ona piękny zielony kolor i wnosi charakterystyczny herbaciany smak. Matcha jest uważana za najzdrowszą z herbat zielonych.
 

Czy każda sproszkowana herbata zielona to matcha?

Nie, nie każda herbata w proszku to matcha. Organiczny napój matcha jest wyjątkowy i ma swoje konkretne standardy produkcji. Aby herbata mogła być uważana za matcha, krzewy, z których pochodzą jej liście, muszą być uprawiane pod zadaszeniem przez co najmniej kilkanaście dni przed zbiorami. Z tych krzewów wytwarza się herbatę liściastą tencha, która jest następnie mielona na proszek. To właśnie z tenchy produkuje się matchę. Dlatego nie jest ona tożsama z herbatą gyokuro, choć obie herbaty są podobnie uprawiane. Ponadto, prawdziwa matcha musi pochodzić z Japonii. Zielone, mielone herbaty z  innych krajów to jedynie podróbki i nie powinny być nazywane "matcha."

Herbata sproszkowana, która nie jest wytwarzana przez mielenie herbaty liściastej tencha, nosi nazwę funmatsu cha.


Dlaczego ważne jest pochodzenie matchy z Japonii?

Japońska zielona herbata matcha to produkt najwyższej jakości. Klimat, specyficzne odmiany krzewów i przekazywana z pokolenia na pokolenie wiedza producentów stanowią fundament jej wyjątkowego smaku i właściwości. Standardy produkcji tej herbaty zostały wypracowane na japońskiej ziemi, w japońskim klimacie, na krzewach rosnących wyłącznie w Japonii. Próba kopiowania tych zasad i stosowanie ich w innych miejscach może prowadzić do zupełnie innych rezultatów, które znacznie odbiegają od jakości oryginału.

W sklepie eherbata.pl oferujemy wyłącznie oryginalną, japońską herbatę matcha, aby zapewnić naszym klientom autentyczny smak i korzyści zdrowotne.

 

Jak rozpoznać dobrej jakości matchę?

Jakość matchy można ocenić na podstawie jej wyglądu, zapachu i smaku.
Istotnym wskaźnikiem jakości jest kolor, który powinien być wyraźnie zielony, żywy i naturalny. Czasem producenci uzyskują ciemną, intensywną zieleń przez domieszkę sproszkowanego jarmużu lub glonów. Taka matcha nada się dobrze do barwienia słodyczy, ale jej smak nie będzie dobry.
Unikaj matcha o żółtym lub brązowym odcieniu, ponieważ świadczy to o jej słabej jakości lub starzeniu.
Dobrej jakości matcha ma delikatny, świeży aromat, z nutami warzywnymi, trawiastymi i lekko zbożowymi. Jej smak powinien być słodkawy, ale ściągający, z długim finiszem czyli posmakiem utrzymującym się w ustach. 

 

Jak przygotować herbatę matcha? Parzenie herbaty matcha

Herbata matcha nie jest parzona jak herbaty liściaste, lecz trzeba rozmieszać ją w wodzie do otrzymania zawiesiny. Tradycyjnie w tym celu używana jest bambusowa trzepaczka (inaczej miotełka) chasen, a herbata jest przygotowywana w miseczce zwanej chawan (lub matchawan) i następnie pita prosto z tej miseczki. W ceremonii chanoyu do nakładania herbaty używa się bambusowej łyżeczki chashaku, która jest też standardową miarką herbaty matcha. Wszystkie te tradycyjne utensylia można jednak zastąpić innymi przedmiotami. Zamiast chasena możemy użyć spieniacza do mleka, zamiast chawanu dowolną miseczkę, a zamiast chashaku zwykłą łyżeczkę. Dobrą praktyką jest przesianie herbaty przez sitko przed jej przygotowaniem, ale w przypadku matcha bardzo wysokiej klasy nie będzie to konieczne. Przesianie zapobiega powstawaniu grudek w czasie roztrzepywania herbaty. Używając chasena mieszamy wykonując szybkie ruchy w kształcie litery M lub W. 


Istnieją dwa główne style przygotowania herbaty matcha: herbata słaba usucha 薄茶 oraz herbata mocna koicha 濃茶. Standardowe proporcje w przygotowaniu usucha to 1,6g proszku na około 60-80 ml wody o temperaturze ok. 70-80°C, podczas gdy koicha wymaga około trzykrotnie większej ilości proszku na tę samą ilość wody, jednak najczęściej przygotowuje się jej mniej. Koicha ma konsystencję gęstej śmietanki i bardzo intensywnie zielony kolor. 

Warte odnotowania jest to, że nie jest przygotowywany napar, a zawiesina– standardowy czasownik oznaczający parzenie herbaty w języku japońskim to ireru, natomiast słaba matcha jest ubijana (tateru), a gęsta – ugniatana (neru). 


Jak przechowywać herbatę matcha? 

Przechowując matcha, należy wziąć pod uwagę, czy jest to herbata używana na bieżąco czy herbata, którą planujemy przechowywać przez dłuższy czas. 


Herbata, która ma być przechowywana przez dłuższy czas i jest szczelnie zamknięta, powinna być przechowywana w lodówce. Przed pierwszym otwarciem zaleca się pozostawienie jej na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. 


Matcha używana na bieżąco nie powinna być przechowywana w lodówce! Otwarcie herbaty matcha od razu po wyciągnięciu lodówki spowoduje kondensację wilgoci. Może to wpłynąć na bardzo szybkie pogorszenie jakości herbaty. 
Otwartą herbatę przechowujemy z z dala od światła, ciepła i wilgoci. 

 

Jakie właściwości ma matcha? Właściwości zdrowotne. 

Pijąc matchę, spożywamy całe liście w formie proszku, co sprawia, że korzyści zdrowotne są jeszcze bardziej wyraźne, a napój ma szczególne właściwości. Matcha jest bogatym źródłem m.in.: kwasy fenolowe, kwercetyna, rutyna, teanina i chlorofil.

  • Bogactwo antyoksydantów: Matcha jest bogata w przeciwutleniacze, zwłaszcza katechiny, które pomagają w zwalczaniu wolnych rodników w organizmie, zapobiegając przewlekłym chorobom i procesom starzenia.
  • Działanie przeciwnowotworowe: Dzięki wysokiej zawartości katechin, witaminy C, kwasów fenolowych i EGCG (epigallokatechiny galusanu) może mieć działanie przeciwnowotworowe, pomagając w zahamowaniu wzrostu guza, zapobieganiu przerzutom i wsparciu terapii przeciwnowotworowej.
  • Poprawa funkcji poznawczych i zapobieganie chorobom neurodegeneracyjnym: Matcha zawiera kofeinę i EGCG, które wspierają klarowność myślenia, poprawiają funkcje umysłowe i zwiększają koncentrację. Działa także przeciwwolnorodnikowo, co może przyczynić się do zapobiegania chorobom neurodegeneracyjnym.
  • Wsparcie dla układu immunologicznego: Dzięki swojej potężnej dawce przeciwutleniaczy, matcha wzmacnia układ odpornościowy, pomagając organizmowi w zwalczaniu infekcji i chorób.
  • Pomoc w odchudzaniu: Zawarte w sproszkowanej zielonej herbacie substancje, zwłaszcza EGCG, pomagają kontrolować poziom cukru we krwi i obniżać poziom złego cholesterolu. Matcha może skutecznie blokować trawienie skrobi, co hamuje nagłe uwolnienie glukozy w przewodzie pokarmowym. Ponadto, matcha wpływa na inne procesy w organizmie, takie jak produkcja nowej glukozy czy absorpcja tłuszczów i cukru z jedzenia.  Dodatkowo, matcha może poprawiać wrażliwość na insulinę. 
    W skrócie, regularne picie matcha może pomóc w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi i przyspieszać metabolizm. Właściwości te sprawiają, że matcha może być dobrym wsparciem dla osób chcących utrzymać zdrową wagę.

 

Jak wymawiać słowo matcha?

Niestety słowo matcha najczęściej wymawiane jest błędnie: macza lub matcza. Po pierwsze może mylić litera „t” w środku wyrazu, która wcale nie powinna być wymawiana.  Po drugie, w języku japońskim „ch” jest wymawiane miękko jak polskie „ć”. Prawidłowa wymowa brzmi więc w przybliżeniu maćcia lub ma’cia ze zwarciem między „ma” oraz „cia”. Co ciekawe japończycy czasem wymawiają to słowo z przedrostkiem o-, co jest wyrazem szacunku i podkreśleniem istotności herbaty w ich życiu.
 

Japońska matcha w naszym sklepie 

W naszym sklepie oferujemy herbatę matcha z Japonii zarówno w wersji kulinarnej jak i ceremonialnej. Najlepsza matcha dostępna w naszym sklepie w podstawowej ofercie to ekologiczna, ręcznie zbierana matcha z Uji - Matcha Seian Organic. Do przygotowania matcha latte i innych celów kulinarnych polecamy matcha nieco niższej jakości (ale nadal świeżą, porządną, japońską herbatę) - podstawową Matcha. Dla bardziej wymagających klientów proponujemy Matcha Keiki Organic - intensywnie zielona matcha przygotowona z liści z drugiego zbioru. 

Jeśli nie wiesz, którą matchę wybrać przeczytaj artykuł na naszym blogu.