TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka $0 ; dostawa od $1,90, do darmowej brakuje $40,72
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od $1,90, do darmowej brakuje $40,72
do zapłaty $0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

herbata klasyczna

(218)

Jesteś w: Herbaty klasyczne

Herbaty Klasyczne
 
W tym dziale prezentujemy czyste herbaty z krzewu herbacianego Camellia sinensis, bez dodatków i aromatów. Znajdziecie tutaj herbaty czarne, herbaty zielone, herbaty białe, herbaty oolong, dojrzewające herbaty pu-erh i heicha oraz rzadkie herbaty żółte. Wszystkie te herbaty wytwarzane są z krzewu herbacianego, a największe różnice w ich smaku, wyglądzie i aromacie wynikają z różnic w obróbce. 

Warto odnotować, że „nasza” herbata czarna w Azji nazywana jest herbatą czerwoną. W Polsce mianem herbaty czerwonej jest błędnie określana herbata pu-erh. Oolong, rodzaj częściowo utlenianej herbaty, spotykany jest też jako herbata turkusowa lub (błędnie) herbata niebieska. 

Herbaty klasyczne mogą występować w formie liściastej, w formie prasowanej, lub w postaci proszku (japońska matcha i funmatsu cha). 

Do herbat klasycznych zaliczają się zarówno codzienne herbaty w przystępnych cenach, jak i rzadkie oraz drogie herbaty premium, czyli z górnej półki cenowej. Główne regiony, z których pochodzą klasyczne herbaty, to Chiny, Indie, Sri Lanka (znana w herbacianym świecie pod swoją dawną nazwą – Cejlon), Kenia. Herbaty japońskie, tajwańskie, koreańskie, nepalskie i wietnamskie znane są z wysokiej jakości, chociaż produkowane na znacznie mniejszą skalę. Wreszcie warto zainteresować się także niszowymi rejonami produkcji herbaty – Malawi czy odradzającą się herbatą gruzińską. 

Niektórzy mówią, że klasyczne, czyste herbaty to herbaty „zwykłe”. Absolutnie się z tym nie zgadzamy! Uważamy, że ich różnorodność, bogactwo i czystość smaku czyni je niezwykłymi. Tradycyjne herbaty to nasza miłość, więc wkładamy w ich selekcję najwięcej wysiłku. Chcemy, aby w tym dziale każdy mógł znaleźć coś dla siebie.