Gyokuro Saemidori Organic 2020

herbata:
zbiory:
Gyokuro Saemidori Organic 2020 – wyśmienite klasyczne gyokuro z południa Japonii, z ekologicznych upraw rodziny Nishi.
Gyokuro, które powinno zadowolić koneserów. Wyraźne umami oraz dużo słodyczy w aromacie i smaku. Lekko zaznaczone morskie akcenty, z zaskakującym posmakiem owoców leśnych. To wszystko uzyskane bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin! Herbata ta pochodzi z pola położonego u podnóża wulkanu Kirishima. Ekologiczne rolnictwo, ponad 50 lat doświadczenia rodziny Nishi w uprawie i produkcji herbaty, oraz idealne środowisko naturalne to połączenie, którego wynikiem może być tylko świetne gyokuro! Herbata pakowana w Japonii w torebki po 50 g.
Stworzenie gyokuro wymaga zastosowania specjalnej metody uprawy. Po pierwsze, krzewy nie są przycinane do wysokości pasa, w przeciwieństwie do tych, z których robi się większość japońskich herbat. Najważniejsze jest jednak zacienianie krzewów gyokuro – na około 3 tygodnie przed zbiorami odcina się częściowo dopływ światła, osłaniając je płachtami materiału rozpiętymi na stelażach (w wypadku gyokuro najwyższej jakości używa się trzcinowych mat). W końcowej fazie wzrostu krzewów (kilka dni przed zbiorami) dopływ światła odcinany jest aż w 90%. Zapobiega to rozbijaniu aminokwasów na polifenole i wzmaga wytwarzanie kofeiny. Zbierane są tylko młode i delikatne listki, które jak najszybciej przewożone są do fabryki i tam poddawane działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, aby zatrzymać utlenianie liści. Następnie liście są sortowane, rolowane w postać drobnych igiełek i suszone. Gyokuro powszechnie uważane jest za najwyższej jakości gatunek herbaty japońskiej.
Zbiory: kwiecień 2020
Pochodzenie: Makizono, prefektura Kagoshima, Japonia
Kultywar: Saemidori
Powstał w wyniku skrzyżowania w roku 1969 kultywarów Yabukita i Asatsuyu, zarejestrowany w roku 1990. To kultywar wcześnie wypuszczający pąki, przez co jego zbiory są od 4 do 7 dni wcześniejsze, niż zbiory Yabukity. Bardzo wrażliwy na przymrozki, w związku z czym uprawiany głównie na południu Japonii. Uważa się, że otrzymana z Saemidori herbata jest wyższej jakości, niż ta otrzymana z jej „krzewów-rodziców”, czyli Asatsuyu i Yabukity.
Styl: chūmushi/asamushi (średnia/krótka obróbka parą – dowiedz się, co to oznacza)
Parzenie
Dla tak specjalnej herbaty zalecamy tradycyjne parzenie gyokuro:
I parzenie 2 minuty; temp. wody 40-50℃, 5g liści na 30 ml wody (!)
II parzenie 20 sekund; 50℃, ilość wody zwiększamy do 50 ml
III parzenie 1 minuta; 60℃
IV parzenie 1,5 minuty; 70℃
V parzenie 5 minut; 80℃
Można też parzyć ją podobnie jak herbatę sencha, ale z zachowaniem niższej temperatury (do 60℃).
Parzenie
5g / 50 ml wody
40-60℃
I parzenie 2 minuty;
II 20s;
III 1 min
II 20s;
III 1 min
3-4 parzenia
Dla dokładniejszych informacji o parzeniu proszę zapoznać się z opisem herbaty.
Gyokuro Saemidori Organic 2020
smak
aromat
koszt wysyłki w Polsce:
od 9 zł, darmowa wysyłka od 150 zł, więcej »
stały koszt wysyłki zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, USA 85 zł, więcej »

OPINIE
Oskar
smak 5.00
aromat
5.00
Określenie jakim opiszę tą Gyokuro to "Niesamowita" Naprawdę ma w sobie ogromną ilość wyczuwalnego umami + pozostaje morski posmak w ustach, jednakże dopiero za 3 parzeniem uzyskuje najciekawszy efekt (Nie wiem jak z 4 i 5 parzeniem ponieważ nie próbowałem) wyraźnie mnie zaskoczyła i postawiła na nogi i pobudziła w ciągu kilku sekund. Stawiam ją na półce 1 miejsca razem z Shincha Sōfū 2020. Śmiało uznaję, że cena jak za 10g tej Gyokuro jest warta aromatu i smaku :)
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



