TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 pln ; ; dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
dostawa od 7 pln, do darmowej brakuje 100 pln
do zapłaty 0 pln
kod promocyjny
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
Gyokuro Saemidori Organic 2018
Gyokuro Saemidori Organic 2018 – wyśmienite klasyczne gyokuro z południa Japonii, z ekologicznych upraw rodziny Nishi. 
 
Gyokuro, które powinno zadowolić koneserów. Potężne umami, wyraźnie zaznaczone morskie akcenty, z zaskakującym posmakiem owoców leśnych. To wszystko uzyskane bez użycia sztucznych nawozów i środków ochrony roślin! Herbata ta pochodzi z pola położonego u podnóża wulkanu Kirishima. Ekologiczne rolnictwo, ponad 50 lat doświadczenia rodziny Nishi w uprawie i produkcji herbaty, oraz idealne środowisko naturalne to połączenie, którego wynikiem może być tylko świetne gyokuro! Herbata pakowana w Japonii w torebki po 50 g.
 
Stworzenie gyokuro wymaga zastosowania specjalnej metody uprawy. Po pierwsze, krzewy nie są przycinane do wysokości pasa, w przeciwieństwie do tych, z których robi się większość japońskich herbat. Najważniejsze jest jednak zacienianie krzewów gyokuro – na około 3 tygodnie przed zbiorami odcina się częściowo dopływ światła, osłaniając je płachtami materiału rozpiętymi na stelażach (w wypadku gyokuro najwyższej jakości używa się trzcinowych mat). W końcowej fazie wzrostu krzewów (kilka dni przed zbiorami) dopływ światła odcinany jest aż w 90%. Zapobiega to rozbijaniu aminokwasów na polifenole i wzmaga wytwarzanie kofeiny. Zbierane są tylko młode i delikatne listki, które jak najszybciej przewożone są do fabryki i tam poddawane działaniu pary wodnej przez około 30 sekund, aby zatrzymać utlenianie liści. Następnie liście są sortowane, rolowane w postać drobnych igiełek i suszone. Gyokuro powszechnie uważane jest za najwyższej jakości gatunek herbaty japońskiej. 
 
Zbiory: 24 kwietnia 2018
Kultywar: Saemidori
Powstał w wyniku skrzyżowania w roku 1969 kultywarów Yabukita i Asatsuyu, zarejestrowany w roku 1990. To kultywar wcześnie wypuszczający pąki, przez co jego zbiory są od 4 do 7 dni wcześniejsze, niż zbiory Yabukity. Bardzo wrażliwy na przymrozki, w związku z czym uprawiany głównie na południu Japonii. Uważa się, że otrzymana z Saemidori herbata jest wyższej jakości, niż ta otrzymana z jej „krzewów-rodziców”, czyli Asatsuyu i Yabukity
Styl: chūmushi/asamushi (średnia/krótka obróbka parą – dowiedz się, co to oznacza)
 
 
Parzenie
Dla tak specjalnej herbaty zalecamy tradycyjne parzenie gyokuro:
 
I parzenie 2 minuty; temp. wody 40-50℃, 5g liści na 30 ml wody (!)
II parzenie 20 sekund; 50℃, ilość wody zwiększamy do 50 ml
III parzenie 1 minuta; 60℃
IV parzenie 1,5 minuty; 70℃
V parzenie 5 minut; 80℃
 
Można też parzyć ją podobnie jak herbatę sencha, ale z zachowaniem niższej temperatury (do 60℃).
 

Gyokuro Saemidori Organic 2018

chwilowo niedostępny

dostawa: od 7 PLN, darmowa dostawa od 100 PLN, wysyłki ZAGRANICZNE za 45 PLN (stały koszt)
wysyłka ekspresowa w ciągu 24h
opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-sb 10-20.00 KOSZT DOSTAWY - PŁATNOŚĆ - ZWROT
typ:
zielona, klasyczna
region:
Japonia, Kagoshima
zbiory:
wiosenne/first flush, 2018
Parzenie
5g / 30-50 ml wody
40-60℃
I parzenie 2 minuty: II 20s; III 1 min
Dla dokładniejszych informacji o parzeniu proszę zapoznać się z opisem herbaty.
OCEŃ PRODUKT
     
     

trwa wysyłanie opinii...

ostatnio przeglądane