TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 10 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gui Fei 2020

Gui Fei 2020
herbata:
region:
smak:
aromat:
Gui Fei 2020 – tajwański średnio palony oolong, najbardziej „miodowa” ze wszystkich naszych herbat! Liście zbierane ręcznie i poddawane skomplikowanej, wieloetapowej obróbce.
 
W produkcji tej herbaty użyto wszystkich możliwych środków, aby wyciągnąć z liści jak najwięcej miodowej słodyczy; począwszy od użycia szczepu krzewu dającego bardzo kremowe, słodkie herbaty (Jin Xuan), kończąc na długotrwałym, wieloetapowym paleniu liści w piecach. Oprócz wspomnianego miodu w smaku można poczuć też dojrzałe brzoskwinie, przy mocniejszym parzeniu nuty korzenne, a w zapachu wyczuwalna jest skórka świeżego chleba razowego. Cieszymy się, że możemy zaoferować naszym klientom świetną herbatę Gui Fei w niewygórowanej (jak na ten gatunek) cenie. 
 
Historia herbaty Gui Fei jest stosunkowo niedługa, a rozpoczęła się dramatycznie – silnym trzęsieniem ziemi w 1999 roku. Wtedy to wielu rolników było zmuszonych czasowo zaniedbać swoje plantacje i zająć się odbudową dobytku. Skorzystały na tym owady – Jacobiasca Formosana – te same, które atakują krzewy oolonga Bai Hao. Pozostawione na pastwę tych szkodników krzewy zmuszone są bronić się same wytwarzając fitoaleksyny, rodzaj roślinnych przeciwciał, które służą do odbudowy nadgryzionych liści. Szczęśliwie składa się, że fitoaleksyny skutkują słodszym, lekko miodowym smakiem herbaty! Umiarkowane palenie herbat Gui Fei dodatkowo uwypukla tę cechę. 
Nazwa Gui Fei (貴妃) oznacza najwyższej rangi damę dworu, będąc jednocześnie nawiązaniem do również podgryzanego przez Jacobiasca Formosana oolonga Bai Hao, którego inna nazwa to „Orientalna Piękność” (東方美人). Należy jednak zaznaczyć, że tylko najwyższej jakości i najdroższe herbaty Gui Fei są gryzione przez robaczki. Oferowana tu herbata nie należy do nich, ale w naszym mniemaniu oznacza to, że autorka tej herbaty zasługuje na jeszcze większe uznanie, potrafiąc osiągnąć idealny profil smakowy Gui Fei bez udziału Jacobiasca Formosana. 
 
Zbiory: kwiecień 2020
Kultywar: Jin Xuan (金萱, TRES #12)
 
Parzenie: 
5g/250ml wody, wrzątek
I parzenie 2 min, II 1 min, III 2 min, IV 4 min, V 10 min
 
W stylu gongfu cha:
5g/100ml wody, wrzątek
I parzenie 30s, II 20s, III 30s, IV 40s, V 60s, VI 90s, VII 2 min… itd.

Herbata pakowana oryginalnie w próżniowe opakowania o masie 100g netto.
Parzenie
5g/250ml wody
96℃
I 2 min; II 1min; III 2 min
3-4 parzenia
W stylu gongfu cha: 5-6g/100ml wody, wrzątek; I parzenie 30s, II 20s, III 30s, IV 40s, V 60s, VI 90s, VII 2 min… itd.

Gui Fei 2020

smak
     
4.75
aromat
     
5.00

czekamy na dostawę

25g - 24 zł czekamy na dostawę
50g - 44,50 zł czekamy na dostawę
100g - 88 zł czekamy na dostawę
wysyłka: w ciągu 2-3 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.88 4 5 0
Szymon smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Delikatny słodko-orzechowy aromat liści jakkolwiek miły, nie zapowiadał cudów, które zadzieją się w kubku. Parzeniu towarzyszył zapach skórki chleba. W smaku owocowa słodkość z wyraźnym posmakiem miodu. Zamierzam do niej wrócić!
Maciej smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Aromat suszu po otwarciu torebki nienachalny, ale wyraźny, czułem opisywaną skórkę razowca z naleciałością suchych liści z lasu. Po pierwszym zaparzeniu liście roztoczyły silny zapach pieczonego chleba, autentycznie nie mogłem wyjść z podziwu : ) Parzyłem w stylu gong fu, herbata wytrzymała dzielnie 10 parzeń, choć przy odpowiednim wydłużeniu czasu parzenia pewnie i 11 dało by radę uzyskać ; ) W pierwszym parzeniu bardzo silny aromat skórki razowca, po przestygnięciu naparu silniej wyczuwalny był skomplikowany aromat połączenia obiecywanych brzoskwiń i miodu, na który tak czekałem. Smak rzeczywiście BARDZO złożony, nie jestem w stanie go opisać, to było wymieszane wszystko, miód gryczany, brzoskwinie, połączone taką gładkością, "przegryzieniem" się. Drugie i trzecie parzenie równie silne, od czwartego coraz mocniej wyczuwalna słodycz, ostrość chleba (w pewnym momencie bardzo zaleciało mi Da Hong Pao, ale tak inaczej) słabła, co pozwalało wybić się brzoskwiniom. Ogólnie- po zamówieniu próbki stwierdzam, że skończy się na większej ilości.
Krzysztof smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Bardzo aromatyczna, słodka herbata. Gorące liście pachną letnim deszczem, mokrymi kwiatami, miodem i świeżym chlebem. W smaku wyraźna jest miodowa słodycz, drewno, słód, przyprawy korzenne, biszkopty, słodkie owoce (rodzynki i brzoskwinia?) i botaniczna goryczka/cierpkość. Tekstura naparu jest gęsta, po przełknięciu wysusza i pozostawia w miarę długo trwający owocowy posmak.
Maciej smak  
     
4.00     aromat  
     
5.00
Zapach suchych liści mnie nie zachwycił. Wydał mi się "roślinny" i skojarzył z częściowo utlenianymi oolongami w stylu Tie Guan Yin'a, a liczyłem na coś oryginalnego... Ale okazało się to niezłą zmyłką:) po wrzuceniu liści do ogrzanego gaiwana herbata roztoczyła wspaniały aromat... brzoskwiń! Piękny. Nie spotkałem się wcześniej z podobnym aromatem w nie-perfumowanej herbacie. Aromat mokrych liści po odlaniu naparu był jeszcze lepszy. Bardzo złożony i bogaty. Palone drewno, chleb prosto z pieca, dojrzałe owoce, miód. Cała gama skojarzeń. Zanim zacząłem pić samą herbatę- siedziałem dobre kilka minut z nosem wetkniętym w gaiwan i napawałem się tym zapachem:) Smak okazał się dużo delikatniejszy... ale także złożony (choć dominują brzoskwinie). Nie jest to dla mnie najbardziej miodowa herbata jaką piłem, ale i tak jest dobra. Za aromat - szóstka z plusem, za smak czwórka.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane