TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Guafengzhai Maocha 2023

surowy pu-erh, liście luzem

Guafengzhai Maocha 2023
Guafengzhai Maocha 2023 – surowa i bardzo świeża herbata pu-erh w formie liści luzem, bez prasowania w formę ciastka czy cegiełki. 

Wysokiej jakości herbata sheng pu-erh z jednej z najsłynniejszych wiosek produkujących te herbaty – Guafengzhai, wchodzącej w skład regionu Yiwu. 

Aromat mocny, dziki, orzeźwiający, z nutami ziół, polnych kwiatów, rustykalny. Smak egzotyczny, „zielony”, ziołowy, z nutą kiszonych warzyw. Niska cierpkość i lekka gorycz. Słodki posmak (huigan) pojawia się szybko po wypiciu i pozostaje długo w ustach. Liście są duże i mięsiste, napar słomkowy. Bardzo pobudzająca i przyjemnie energetyzująca herbata.

W surowej herbacie pu-erh, która przechodzi tylko bardzo prostą obróbkę, jakość materiału bazowego i terroir odgrywają większą rolę, niż w innych herbatach. Dlatego konkretne wioski na mapie Yunnanu są szczególnie cenione, gdy w ich specyficznym mikroklimacie i w występującej tam glebie rośnie szczególnie dobra herbata. Jedną z takich cenionych wiosek jest właśnie Guafengzhai położone tuż przy granicy z Laosem. 

Prezentowana herbata została wykonana z drzew w średnim wieku (prawdopodobnie kilkadziesiąt lat), ale są to drzewka rosnące swobodnie, pół-dziko, a nie krzewy plantacyjne. Liście zostały przetworzone w tradycyjny sposób i ręcznie. 

Pochodzenie: Chiny, prowincja Yunnan, Yiwu, Guafengzhai
Zbiory: marzec 2023
Odmiana krzewu: yunnańska odmiana wielkolistna
 
Parzenie
5g / 100ml
90-96°C
seria krótkich parzeń zaczynając od około 10-15 sekund
do 10 parzeń
Tak świeży pu-erh jest z technicznego punktu widzenia herbatą zieloną, dlatego można go parzyć również jak herbatę zieloną, wodą o obniżonej temperaturze, w większej ilości wody, przez dłuższy czas. Najlepiej jednak zaparzać jak herbatę pu-erh, w gaiwanie lub małym czajniczku, stosując dużo liści i krótkie czasy parzenia.
przeglądane