Cena Ilość Wartość Rabat Usuń
Suma: 0 PLN

Logowanie

Zamawiam
Kod rabatowy:
KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DODATKAMI OOLONG CZARNA CZARNA Z DODATKAMI PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
Gruzińska „Ramiz” 2016

Gruzińska „Ramiz” 2016

Aromat:
     
(ocena: 2/5)
Smak:
     
(ocena: 2/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
Opis produktu
Gruzińska „Ramiz” 2016 – w całości ręcznie przetwarzana herbata z miejsca, gdzie założono pierwsze gruzińskie plantacje herbaty.
 
Suche liście zachęcają mocnym zapachem dojrzałych owoców, pomieszanym z nutami kwiatowymi. Podobne doznania dominują w smaku – owoce, głównie lekko kwaskowe śliwki z domieszką moreli. Bardzo „gładka”. Wyborna! Bez wątpienia najlepsza gruzińska herbata, jaką kiedykolwiek mieliśmy w ofercie. Po zaparzeniu okazuje się, jak pięknie zachowane i duże są liście tej herbaty.
 
Autorem tej herbaty jest pan Ramiz, który cały proces obróbki przeprowadza ręcznie, a herbata produkowana jest w małych partiach. Pole pana Ramiza znajduje się we wsi Chakvi – to właśnie tam na początku XX wieku Chińczycy wprowadzili pierwsze plantacje herbaty w Gruzji! Jednym z sekretów jakości herbat pana Ramiza jest to, że krzewy mają bardzo długi czas na regenerację. Zbiór na przełomie maja i czerwca jest pierwszym zbiorem roku! Z jednego krzewu liście zrywa się 3 razy do roku, kolejne zbiory mają miejsce w sierpniu i październiku.
 
Proces produkcji:
- zbiór ręczny
- więdnięcie (wyjątkowo długie, od 12 do 14 godzin)
- ręczne rolowanie liści (40 minut, w jednej turze produkuje się ok. 400-500g gotowej herbaty)
- zostawienie do utlenienia (na całą noc, pod przykryciem) 
- suszenie (1-3 dni, w zależności od pogody)
 
Zbiory: sierpień 2016 
Kultywar: krzyżówka Kolchida 42 i Yunnan Da Ye Zhong (yunnańska odmiana wielkolistna)
 
Parzenie:
Polecamy wykonać jedno dłuższe parzenie (3-5 minut), aby uzyskać pełnię smaku tej herbaty. 
Przy krótszym pierwszym parzeniu (2-3 minuty), liście można zalać jeszcze raz na 6-8 minut.
Temperatura wody: 96℃
Ilość herbaty: 4 gramy / 250ml wody
 
 
Sposoby parzenia
4g/250ml wody
96°C
3-5 minut
Oceny i opinie
polecam uzyc wiekszej ilosci suszu, przy dluzszym parzeniu nabiera mocy i wyraznego kakaowego posmaku
Jacek J | 08.10.2016
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(3/5)
Susz ma obłędny zapach... porzeczek. Fantastyczny, wsadzić nos w puszkę i nie wyjmować. Niestety napar zawiódł na całej linii. Mimo dłuższego parzenia (90 stopni i kolejno 5, 8, 10 minut) nie udalo mi się uzyskać jakiegokolwiek sensownego smaku. Napar był jasny, słomkowy o lekkim szybko znikającym smaku owoców. Generalnie zabarwiona, lekko aromaty zwana woda. Brakowało jakiejkolwiek treści, herbata zdecydowanie nie warta uwagi.
Jerzy Jabłoński | 21.09.2016
aromat:
     
(1/5)
smak:
     
(1/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 12 422 93 82, biuro@eherbata.pl