Gruzińska „Guguli” 2018
Gruzińska „Guguli” 2018 – najwyższej jakości herbata z Gruzji. Produkowana w małej ilości, uprawiana i wytwarzana w całości przez jedną osobę, pana Guguli.
Piękny aromat suchych liści! Dominują nuty ciemnych, dojrzałych owoców. Aronia? Wiśnia? Trudno jednoznacznie stwierdzić, ale zapach jest hipnotyzujący. Oprócz tego może się też kojarzyć ze słodkimi wypiekami.
Jeśli chodzi o smak, jest to herbata lekka, umiarkowanie słodka, raczej słodko-kwaskowata, ale zupełnie pozbawiona goryczy. Ma wiele cech wspólnych z herbatą pana Ramiza, ale nieco silniejsze body i mniej oczywistą słodycz. Powstaje też w takim samym, ręcznym procesie produkcji:
- zbiór ręczny
- więdnięcie (12 do 14 godzin)
- ręczne rolowanie liści (40 minut, w jednej turze produkuje się ok. 400-500g gotowej herbaty)
- zostawienie do utlenienia (na całą noc, pod przykryciem)
- suszenie (1-3 dni, w zależności od pogody)
Pochodzenie: Gruzja, Adżaria, wieś Chakvi
Zbiory: sierpień 2018
Kultywar: Kolchida 42
Parzenie:
5g/200 ml wody, 4-5 minut
Uwaga! Ponieważ liście są dobrze zachowane i bardzo duże, zalecamy ważenie liści przed każdym parzeniem. Jeśli nie dysponujecie wagą, odmierzcie więcej liści, niż używacie zazwyczaj. Użycie zbyt małej ilości liści nie pozwoli odkryć prawdziwych zalet tej herbaty.
Gruzińska „Guguli” 2018
ocena
koszt dostawy w Polsce:
od 12 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
koszt dostawy zagranicznej:
UE 55 zł, UK 75 zł, Norwegia 100 zł, USA 200 zł więcej »
OPINIE
Krystian
10.01.2019
ocena
4.00
Rzeczywiście najmocniejsze body ze wszystkich dostępnych gruzińskich w eherbata. W smaku lekko pieprzna, ziołowa, w tle kwaskowatość niedojrzałych owoców. Sugerując się wskazówkami na początku użyłem większej ilości liści - po zaparzeniu napęczniały i stanowiły pół filiżanki. Napar wyszedł gęsty, przypominający dymny yunnan. Drugie parzenie, mniej liści, ale dłużej parzona. Napar bardziej gładki przypominający wysokogórskie cejlony. Jednak wolę Likhauri.
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane