TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka: 0 zł, koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
koszt dostawy od 12 zł - do darmowej dostawy brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

      ZIELONA HERBATA

      Zielona herbata to najmniej przetworzony i być może najstarszy rodzaj herbaty. To też najpopularniejszy (po wodzie!) napój w krajach azjatyckich, szczególnie w Chinach i Japonii. W ostatnich latach zielone herbaty coraz bardziej doceniane są przez Europejczyków – głównie ze względu na właściwości prozdrowotne, ale coraz częściej również z uwagi na świetny smak.

       

      Większość najlepszych zielonych herbat wytwarza się z młodych liści i pąków zbieranych wczesną wiosną. Kolor naparu herbaty zielonej, wbrew nazwie, jest zazwyczaj żółtawy. Herbaty japońskie często dają jednak napar o intensywnie zielonej barwie! Aromat zielonej herbaty powinien być świeży, roślinny, kojarzyć się z warzywami i trawami, a w przypadku herbat bardzo wysokiej jakości również z kwiatami. Smak odpowiednio zaparzonej herbaty zielonej dobrej jakości powinien charakteryzować się świeżymi nutami warzywno-owocowymi z delikatną goryczką.

       
      Zielona herbata - pochodzenie, parzenie, właściwości zielonej herbaty

      Produkcja herbaty zielonej

      Żeby otrzymać zieloną herbatę, świeżo zebrane liście krzewu herbacianego muszą zostać poddane krótkiemu więdnięciu, podgrzewaniu i suszeniu. Tego typu obróbka najlepiej zachowuje polifenole zawarte w liściach krzewu herbacianego (zawarte w herbacie zielonej) i skutkuje świeżym, naturalnym smakiem. Najważniejszym procesem w produkcji zielonej herbaty jest jej podgrzewanie, którego celem jest zatrzymanie utleniania liści. Zielona herbata jest więc nieutleniana i niefermentowana. Więcej o procesie obróbki herbaty zielonej dowiecie się tutaj. Gatunków zielonej herbaty jest mnóstwo, a wszystkie różnice w ich smaku i wyglądzie wynikają z subtelnych różnic w procesie produkcji, użytych kultywarów (szczepów krzewu herbacianego) i charakterystyki terenu, na którym dana zielona herbata jest uprawiana.


      Najwięksi producenci zielonej herbaty to Chiny, Japonia i Wietnam. Na świecie produkuje się około półtora miliona ton zielonej herbaty rocznie, z czego niekwestionowanym liderem jej produkcji są Chiny, produkując ponad 1,3 miliona ton rocznie, co stanowi aż 74% całkowitej produkcji herbaty w tym kraju. W Japonii aż 95% całej krajowej produkcji to zielona herbata, jednak pod względem produkowanej ilości Japończycy nie mogą konkurować z Chińczykami, bo ich całkowita produkcja oscyluje w okolicach 80 tysięcy ton rocznie.


      Zielone herbaty chińskie i japońskie bardzo różnią się od siebie, a różnica ta wynika z innego sposobu podgrzewania liści w procesie obróbki: większość japońskich herbat podgrzewana jest za pomocą pary wodnej, a liście herbaty chińskiej są prażone na wielkich wokach lub w piecach. Od tej reguły są jednak wyjątki: na przykład japońska kamairicha jest prażona, a chińska Enshi Yu Lu podgrzewana parą.

       

      Najsłynniejsze gatunki chińskiej herbaty zielonej to: Long Jing, Bi Luo Chun, Anji Bai Cha, Tai Ping Hou Kui, Lu’an Gua Pian, Xinyang Mao Jian, Mengding Gan Lu.

       

      Należy jednak pamiętać, że w Chinach są setki lokalnych gatunków zielonej herbaty, które są mniej sławne, a równie dobre!

       

      Gatunki zielonych herbat najbardziej charakterystyczne dla Japonii to: sencha, bancha, gyokuro, kabusecha, matcha, kukicha, hōjicha, kamairicha, tamaryokucha.

       

      Warto też wspomnieć o świetnych herbatach koreańskich: woojeon, sejak, jongjak, daejak i jeoncha.

       
      Herbata zielona - informacje

      Parzenie zielonej herbaty

      1. Temperatura wody

      Większość herbat zielonych parzymy wodą o temperaturze w przedziale 70-85°C. Niektóre bardzo wysokiej jakości herbaty japońskie (gyokuro, najlepsze sencha), można parzyć temperaturą niższą, 50-60°C. Nie jest rzadkością przygotowywanie najlepszych herbat japońskich wodą o temperaturze pokojowej, lub nawet za pomocą roztapiającego się lodu! Herbaty takie jak kukicha czy niższej jakości bancha można parzyć wodą o temperaturze 90°C, a hōjicha nawet wrzątkiem. W Chinach preferowaną temperaturą parzenia rodzimych herbat zielonych jest około 85°C.

       

      2. Czas parzenia

      Parzenie wysokiej klasy herbaty zielonej nie musi trwać długo, wystarczy około jedna minuta. W naszej opinii, czas pierwszego parzenia herbaty chińskiej nigdy nie powinien przekraczać 2 minut. Jedna porcja liści nadaje się do wielokrotnego parzenia, czasem nawet 5 razy. Kolejne parzenia stopniowo wydłużamy o 30-60 sekund.

       

      Nieco inaczej trzeba podejść do parzenia japońskiej herbaty sencha (a także tamaryokucha i kabusecha). Podajemy poniżej parametry wyjściowe, które można modyfikować:

      • I parzenie - 60 sekund
      • II parzenie - 20 sekund
      • III parzenie - 45 sekund

       

       

      3. Ilość liści

      Herbaty chińskie, koreańskie i wietnamskie: zalecamy użycie 1 grama liści na każde 50 mililitrów wody.
      W wypadku japońskiej herbaty sencha idealna proporcja to 1 gram na 30-40 mililitrów wody.

       

      Herbaty zielonej nie parzy się w typowym stylu gongfu cha, tj. używając dużej ilości liści, mało wody, parząc bardzo krótko. Liści zielonej herbaty nie płucze się też przed pierwszym parzeniem.


      Przechowywanie zielonej herbaty

      Zielona herbata jest najlepsza, kiedy jest świeża. Chociaż czysta herbata zielona – tak jak każda inna herbata klasyczna – nigdy się nie przeterminuje, to już po roku od zbiorów wyraźnie traci na jakości. Herbatę zieloną należy przechowywać szczelnie zamkniętą, w pojemnikach lub opakowaniach nieprzepuszczających światła, z dala od mocnych zapachów oraz źródeł ciepła i wilgoci.


      Właściwości zielonej herbaty

      Chociaż zielonej herbacie przypisywany jest zbawienny wpływ na wiele aspektów zdrowia, my uważamy, że jej najcenniejszą cechą jest smak, a wszelkie ewentualne efekty prozdrowotne należy traktować jedynie jako miły dodatek.

       

      Zdecydowanie najlepiej przebadanymi pod kątem wpływu na zdrowie składnikami zielonej herbaty są katechiny, szczególnie EGCG, galusan epigallokatechiny. Inne składniki o potencjalnym wpływie na nasze zdrowie, obecne w dużym stężeniu w liściach zielonej herbaty, to: flawonoidy (szczególnie kwercetyna), l-teanina, GABA (kwas gamma-aminomasłowy) i inne aminokwasy, statyny, kofeina oraz liczne olejki eteryczne. Badania laboratoryjne sugerują, że zielona herbata ma działanie przeciwutleniające, anty-mutagenne i anty-patogenne. Może mieć zatem zastosowanie w profilaktyce nowotworów, chorób serca, cukrzycy, choroby Alzheimera i osteoporozy. Może lekko wspomagać przemianę materii oraz działanie układu immunologicznego i trawiennego. L-teanina ma wpływ na kognitywne funkcje mózgu; sprzyja koncentracji, jednocześnie odprężając.
       

      Trzeba jednak pamiętać, że choć jest zdrowa, to zielona herbata nie jest lekarstwem i nie należy stosować jej w celach medycznych! Chociaż badania in vitro potwierdziły wiele wymienionych powyżej właściwości zielonej herbaty, nadal brakuje potwierdzenia większości z nich w badaniach in vivo.

      Warto też zapoznać się z informacjami na temat: herbata czarna, herbata biała, herbata oolong, herbata żółta, herbata puerh.