TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka €0 ; wysyłka od €2,09, do darmowej wysyłki brakuje €34,88
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od €2,09, do darmowej wysyłki brakuje €34,88
do zapłaty €0
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Gao Cong Shui Xian 2020

Gao Cong Shui Xian 2020
Gao Cong Shui Xian 2020 – wybitny okaz herbaty Shui Xian z gór Wuyi. Materiał ze starych, wysokich krzewów. 

W aromacie i smaku dominują kwiaty i trudne do opisania nuty roślinne – mech, mokre drewno, las. To tajemniczy i nieco „mroczny” typ aromatu, który jest charakterystyczny dla herbaty Shui Xian ze starych krzewów.  Jak przystało na herbatę z gór Wuyi, jest to oolong palony – delikatne ale długie palenie na węglu drzewnym wnosi słodycz i nuty pieczone. Posmak intensywny i bardzo długi. Smak tej herbaty to idealny przykład tzw.  cong wei („smak krzewu”) herbat Shui Xian z Wuyi.  

Gao Cong w nazwie herbaty oznacza „wysokie krzewy”. W odróżnieniu od większości szczepów herbaty z gór Wuyi, krzew Shui Xian może osiągać spore rozmiary, nawet do ponad 3 metrów wysokości. Potrzebuje do tego czasu i odpowiednich warunków. Krzewy potrzebują więcej miejsca i nie mogą być przycinane, więc nie można ich uprawiać w typowo plantacyjny sposób. Za gao cong można uznać każdy nieprzycinany, wysoki krzew Shui Xian w wieku od kilkunastu do ok. 60 lat. Starsze krzewy otrzymują miano lao cong. Ta herbata została wykonana  z krzewów w wieku 40-50 lat. Krzewy te rosną w warunkach niemalże dzikich, w symbiozie z porostami i mchami – uważa się, że porosty występujące na starych krzewach Shui Xian w znacznym stopniu wpływają na unikalny smak herbaty. 

Dzięki wielkiej uprzejmości naszego dostawcy możemy zaoferować Wam tę herbatę w cenie jedynie nieco wyższej niż cena detaliczna w Chinach.

Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian, góry Wuyi, Cao Dun
Zbiory: koniec kwietnia 2020
Kultywar: shuixian
herbata:
funkcje:
aromat:
region:
Parzenie
6g / 100 ml (styl gongfu)
96°C (wrzątek)
I parzenie 15s
II 15s
III 25s (kolejne stopniowo dłuższe)
8 parzeń
Zdecydowanie polecamy parzenie tej herbaty w stylu gongfu (w gaiwanie lub małym czajniczku). Przy parzeniu w dużym czajniczku sugerujemy użyć 4g liści na 250 ml wody i parzyć przez 2,5 min. Kolejne parzenia wydłużamy. Dobrze nadaje się także do picia bez oddzielania liści. Wystarczy wrzucić parę gramów liści do czarki lub kubka i pozwolić się herbacie parzyć.
przeglądane