KLASYCZNA PREMIUM BIAŁA ŻÓŁTA ZIELONA ZIELONA Z DOD. OOLONG CZARNA CZARNA Z DOD. PU ERH ZIOŁA ROOIBOS OWOCOWA YERBA MATE AKCESORIA
GABA Oolong Bio

GABA Oolong Bio

Aromat:
     
(ocena: 4/5)
Smak:
     
(ocena: 3/5)
Asortyment:
Gramatura i cena:
dostępność:
niedostępny
Opis produktu
GABA Oolong Bio – tajwański oolong o wysokiej zawartości kwasu γ-aminomasłowego (GABA), ważnego neuroprzekaźnika w ludzkim mózgu. Oolong nie tylko zdrowy, ale też mistrzowsko obrobiony. Uprawa ekologiczna, bez zastosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.
 
Oolong palony w piecu – stopień jego palenia można określić jako średni. W pierwszym łyku dominują drzewne i mineralne smaki, które mieszają się z charakterystycznymi dla herbat GABA nutami suszonych owoców. Dzięki bardzo dobrze przeprowadzonemu, wielostopniowemu paleniu, herbata ta najbardziej błyszczy w posmaku, racząc nas skojarzeniami z ciemnym miodem, spadziowym lub gryczanym. Ten oolong sprawdza się dobrze w każdym stylu parzenia: gongfu cha, zachodnim, ale również zalany na zimno!
 
Herbata GABA powstała w drugiej połowie lat 80. w Japonii, a jej twórcą jest dr Tojiro Tsushima. Celem jego badań było opracowanie technologii obróbki herbaty pozwalającej na maksymalne wydobycie z liści naturalnie występującego kwasu γ-aminomasłowego (GABA: Gamma-AminoButyric Acid). Świeżo zerwane liście herbaty zamykane są w próżniowych piecach, gdzie cały tlen zastępowany jest azotem, podgrzewane do temp. 40℃ i systematycznie potrząsane. Kolejne etapy obróbki przebiegają jak w przypadku innych herbat danego rodzaju (powstają herbaty GABA typu oolong, zielone i czarne). GABA przypisuje się następujące właściwości:
 
- ma ogólnie pozytywny wpływ na ludzki układ nerwowy – właściwości uspokajające i przeciwstresowe, zapobieganie stanom lękowym, poprawa jakości snu;
- obniża ciśnienie krwi;
- wspomaga przyrost masy mięśniowej poprzez pobudzenie wydzielania hormonu wzrostu (jest popularnym suplementem diety sportowców);
- efektem ubocznym zwiększenia zawartości GABA w liściach jest też podwyższona zawartość przeciwutleniaczy, flawonoidów, katechin i polifenoli.
 
Zbiory: kwiecień 2016 (data ostatniego palenia: październik 2016)
Kultywar: Jin Xuan (金萱, TRES #12)

Herbata pakowana na Tajwanie w estetyczne torebki próżniowe po 100g każda. Zamawiając 100g tej herbaty otrzymają ją Państwo w oryginalnym opakowaniu.
 
Sposoby parzenia
5g / 250ml wody
96℃
I 2min; II 3 min; III 5-6 min
Oceny i opinie
Mnie nie smakuje. Żonie tak. Kwestia gustu jak zawsze. Dla mnie za bardzo przypomina pu erh których nie lubię.
Tomasz Kuciński | 12:51 | 08.04
aromat:
     
(3/5)
smak:
     
(1/5)
Smakuje jak orzechy, kawa i palonka, przepyszny oolong!
Tomasz Świderski | 21:29 | 07.01
aromat:
     
(5/5)
smak:
     
(5/5)
Rekomendacje
Kraków, Floriańska 13, tel: 604 133 733,
Website Security Test