GABA Green 2021

GABA Green 2021 – zielona herbata tajwańska o zwiększonej zawartości kwasu γ-aminomasłowego (GABA), ważnego neuroprzekaźnika w ludzkim mózgu. Świeża i orzeźwiająca. Uprawa ekologiczna, bez zastosowania sztucznych nawozów i środków ochrony roślin.
To lekka zielona herbata, ale ma wyraźny owocowy smak. Można doszukać się podobieństwa do gotowanego jabłka czy tropikalnych owoców, np. liczi. W drugim parzeniu zyskuje na kwasowości. Wyraźnie wyczuwalny jest mianownik wspólny dla wszystkich herbat GABA. Liście są bardzo dobrze zachowane.
Herbata GABA powstała w drugiej połowie lat 80. w Japonii, a jej twórcą jest dr Tojiro Tsushima. Celem jego badań było opracowanie technologii obróbki herbaty pozwalającej na maksymalne wydobycie z liści naturalnie występującego kwasu γ-aminomasłowego (GABA: Gamma-AminoButyric Acid). Świeżo zerwane liście herbaty zamykane są w próżniowych piecach, gdzie cały tlen zastępowany jest azotem, podgrzewane do temp. 40℃ i systematycznie potrząsane. Kolejne etapy obróbki przebiegają jak w przypadku innych herbat danego rodzaju (powstają herbaty GABA typu oolong, zielone i czarne). GABA przypisuje się następujące właściwości:
- ma ogólnie pozytywny wpływ na ludzki układ nerwowy – właściwości uspokajające i przeciwstresowe, zapobieganie stanom lękowym, poprawa jakości snu
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga przyrost masy mięśniowej poprzez pobudzenie wydzielania hormonu wzrostu (jest popularnym suplementem diety sportowców)
- efektem ubocznym zwiększenia zawartości GABA w liściach jest też podwyższona zawartość przeciwutleniaczy, flawonoidów, katechin i polifenoli
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, okolice Mingjian
Zbiory: kwiecień 2021
Kultywar: Jinxuan
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o masie 100 g netto.
To lekka zielona herbata, ale ma wyraźny owocowy smak. Można doszukać się podobieństwa do gotowanego jabłka czy tropikalnych owoców, np. liczi. W drugim parzeniu zyskuje na kwasowości. Wyraźnie wyczuwalny jest mianownik wspólny dla wszystkich herbat GABA. Liście są bardzo dobrze zachowane.
Herbata GABA powstała w drugiej połowie lat 80. w Japonii, a jej twórcą jest dr Tojiro Tsushima. Celem jego badań było opracowanie technologii obróbki herbaty pozwalającej na maksymalne wydobycie z liści naturalnie występującego kwasu γ-aminomasłowego (GABA: Gamma-AminoButyric Acid). Świeżo zerwane liście herbaty zamykane są w próżniowych piecach, gdzie cały tlen zastępowany jest azotem, podgrzewane do temp. 40℃ i systematycznie potrząsane. Kolejne etapy obróbki przebiegają jak w przypadku innych herbat danego rodzaju (powstają herbaty GABA typu oolong, zielone i czarne). GABA przypisuje się następujące właściwości:
- ma ogólnie pozytywny wpływ na ludzki układ nerwowy – właściwości uspokajające i przeciwstresowe, zapobieganie stanom lękowym, poprawa jakości snu
- obniża ciśnienie krwi
- wspomaga przyrost masy mięśniowej poprzez pobudzenie wydzielania hormonu wzrostu (jest popularnym suplementem diety sportowców)
- efektem ubocznym zwiększenia zawartości GABA w liściach jest też podwyższona zawartość przeciwutleniaczy, flawonoidów, katechin i polifenoli
Pochodzenie: Tajwan, powiat Nantou, okolice Mingjian
Zbiory: kwiecień 2021
Kultywar: Jinxuan
Herbata pakowana na Tajwanie w torebki o masie 100 g netto.
herbata:
funkcje:
smak:
aromat:
zbiory:
Parzenie
4-5 g / 250 ml
~80-85°C
I parzenie 2 min;
II 3 min;
III 5-6 min
II 3 min;
III 5-6 min
3 parzenia
GABA Green 2021
smak
aromat
koszt dostawy w Polsce:
od 9 zł, darmowa dostawa od 150 zł, więcej »
stały koszt dostawy zagranicznej:
UE 45 zł, UK 65 zł, Norwegia 100 zł, więcej »

OPINIE
Agnieszka P.
smak 5.00
aromat
5.00
Wspaniała, jeszcze raz kupię, wiekszą paczuszkę
Gosia
smak 5.00
aromat
5.00
Wow, jestem w szoku, że takie nuty wychodzą z tej herbaty. Sam susz pachnie slodko, jak mix suszonych truskawek, jabłek i bananów. Po zalaniu aromat troche jak gerber jabłko-banan, ale bardziej jak pieczona zlota reneta. W smaku bardzo orzeźwiająca, przyjemna.
Paweł | DrFelix
smak 5.00
aromat
5.00
Jedna z ciekawszych herbat na stronie, jakie dotychczas próbowałem. Aromat jest owocowy, przyjemny. Przed zalaniem pachniała bardziej waniliowo, mokry susz był kwaśniejszy w aromacie, od razu kojarzył się z truskawkami. Smakuje na waniliowy serek homogenizowany z wkrojonymi do niego truskawkami. Jest to bardzo gładka herbata, przyjemnie się ją pije. W posmaku kojarzy mi się z sokiem jabłkowym. Jest relaksująca, pozbawiona goryczy, nawet przy długim zaparzeniu.
Piotr
smak 5.00
aromat
5.00
Pozbawiona goryczy. Słodka, "cielista" i lekko "kremowa" (waniliowa?) w smaku. Smak odbiega od typowej zielonej herbaty.
Mikołaj
smak 5.00
aromat
5.00
Cudowna w smaku i aromacie, oraz potężna w działaniu. Bardzo przypomina oolongi GABA, z tą różnicą, że wydaje się być od nich nieco "świeższa" czy "jaśniejsza".
trwa wysyłanie opinii...
przeglądane



