TAK SMAKUJE HERBATA od 2006r.
wartość koszyka 0 zł ; wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE
  gramatura cena ilość wartość rabat
wysyłka od 9 zł, do darmowej wysyłki brakuje 150 zł
do zapłaty 0 zł
KOD RABATOWY
OK
FINALIZUJ ZAMÓWIENIE

Four Gold Coins Liu Bao 2000

Four Gold Coins Liu Bao 2000
NOWOŚĆ
Four Gold Coins Liu Bao 2000 – leżakowana herbata Liu Bao od jednego z najbardziej znanych producentów tego gatunku. 

Herbata o delikatnym aromacie, w smaku wytrawna z charakterystyczną dla Liu Bao nutą orzechową. Dzięki długiemu okresowi leżakowania napar jest bardzo gładki i pozostawia wyraźnie słodki posmak. Kolor naparu – jak przystało na Liu Bao – intensywnie czerwony. Przyjemnie rozgrzewa i relaksuje. Polecamy koneserom dobrych herbat pu-erh typu dojrzałego oraz oczywiście wielbicielom bardziej niszowych heicha. 

Czym jest Liu Bao?
Liu Bao należy do kategorii heicha 黑茶, dosłownie „herbat czarnych”, dla uniknięcia niejednoznaczności częściej nazywanych na Zachodzie „herbatami ciemnymi”. Są to herbaty dojrzewające; do tej kategorii należą między innymi dojrzałe herbaty Pu-erh, Liuan Cha, oraz właśnie Liu Bao. Należy pamiętać, że chociaż Liu Bao należy do tej samej kategorii co Pu-erh, to nie jest herbatą Pu-erh i bardziej doświadczeni herbaciarze zapewne poczują różnicę. Liu Bao pochodzi z prowincji Guangxi i wytwarzana jest z lokalnych drobnolistnych szczepów herbaty, w przeciwieństwie do herbaty Pu-erh, która pochodzi z Yunnanu i powstaje z odmiany wielkolistnej. Liu Bao charakteryzuje także leżakowanie w dużych bambusowych koszach, mieszczących 50-60 kg herbaty.

Four Gold Coins (Si Jin Qian 四金钱 „Cztery Złote Monety”) to marka herbaty Liu Bao hongkońskiej firmy Shenchang Laochazhuang (慎昌老茶莊) produkowana już od końcowych lat dynastii Qing. Znawcy Liu Bao uważają, że marka ta wytworzyła swój charakterystyczny smak poprzez dodanie do liści z Guangxi także herbaty z Guangdongu i z Wietnamu. Dokładny rok produkcji tej herbaty nie jest znany, 2000 to jedynie data orientacyjna podana przez dostawcę. Sposób pakowania tej herbaty w foliowe torby został wprowadzony dopiero w 2005 roku, więc jest to najwcześniejsza data, kiedy ta herbata mogła być zapakowana – oczywiście bardzo prawdopodobne że jest starsza, gdyż tradycyjne Liu Bao zanim trafi na rynek leżakuje w bambusowych koszach.
 
Pochodzenie: Chiny, region Guangxi (z domieszką liści z Gangdongu i Wietnamu)
Zbiory: około roku 2000
Parzenie
5g / 500 ml
96°C (wrzątek)
5-10 minut
1 parzenie (duży dzbanek) / 6-8 parzeń (gongfu)
Parzenie w stylu gongfu: 6g/100 ml, wrzątek, krótkie płukanie liści. Zaczynamy od kilkunastosekundowych parzeń i stopniowo je wydłużamy.

Four Gold Coins Liu Bao 2000

smak
     
4.50
aromat
     
4.00
10g - 15 zł
25g - 33 zł
50g - 64 zł
100g - 128 zł
wysyłka: w ciągu 1-2 dni opcja zamówień tel.   604 133-733   pn-pt 8-16:30
OPINIE
4.25 2 5 0
Mateusz smak  
     
5.00     aromat  
     
5.00
Rewelacyjna. Świetna w swoim typie. Chyba lepszego Liu Bao nie piłem, w ogóle jedna z lepszych heicha, jakie miałem okazję kosztować. Aromat, smak i wpływ na organizm stoją w bardzo dobrym stosunku do ceny.
Piotr smak  
     
4.00     aromat  
     
3.00
Bardzo ciekawa herbata ciemna, dająca napar w pięknym kolorze czerwieni burgunckiej. Aromat i smak znacznie delikatniejszy od typowych herbat Pu-Erh i bez tak charakterystycznego dla tych herbat smaku pleśni.
     
     

trwa wysyłanie opinii...

przeglądane