Autor Wątek: Hojotea.com  (Przeczytany 3542 razy)

Offline Aiwendil

• Nowy sympatyk
  • *
Hojotea.com
« dnia: 24 Luty, 2018, 21:33:51 pm »
Chciałbym podzielić się linkiem do strony internetowej sklepu hojotea.com. Nie jest to reklama ani nic w tym rodzaju. Dlaczego więc zamieszczam tu ten link?

Otóż jest to prawdziwa kopalnia wiedzy na tematy herbaciane. Myślę, że wielu z tych informacji próżno szukać gdziekolwiek indziej - widać, że napisała je osoba z ogromną wiedzą, doświadczeniem i pasją.

Wystarczy wejść na dowolny opis herbaty z oferty, by cieszyć się długim, szczegółowym wykładem na temat specyfiki rodzaju, historii powstania, tajników obróbki i wielu innych. Zaczytuję się w tym od dłuższego czasu, nie do uwierzenia, że jest to po prostu sklep internetowy.

Mam nadzieję, że kiedyś będzie mnie stać na te herbaty - ceny niektórych z wyższej półki powalają, szczególnie oolongów Dan Cong, z których większość z oferty pochodzi z pojedynczych, kilkusetletnich drzew.

W każdym razie polecam każdemu miłośnikowi herbaty, który w miarę włada językiem angielskim. Specyficznego uroku dodaje fakt, że z pewnością pisał to wszystko sam właściciel, Akira Hojo - jest tam tyle drobnych niezręczności czy pomyłek, że nawet można się czasem pośmiać.

Offline Daniel06

• Miłośnik
  • **
Odp: Hojotea.com
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Luty, 2018, 23:43:58 pm »
Gdzie tak właściwie na tej stronie są ceny? kiedyś już coś pisałeś iż są trudne do znalezienia.

Offline Aiwendil

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Luty, 2018, 01:28:18 am »
:D

http://hojotea.com/item_e/available.htm

Na ten obrazek pod nagłówkiem Tea Lineup klikasz i ci się pobiera cennik herbat.

Offline Daniel06

• Miłośnik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Luty, 2018, 16:25:41 pm »
Jakie dziwne miejsce na cennik, faktycznie ceny dość spore, chociaż jest też dużo herbat w kategorii 30zł-50g/30g co jeszcze bym powiedział nie jest tak źle.

Offline Broul85

• Miłośnik
  • **
    • Cha & Tea
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Luty, 2018, 20:26:39 pm »
Ciekawa strona i na pewno na nią jeszcze zajrzę ale chwilowo ląduje na liście podobnych witryn, które trzeba zgłębić w późniejszym terminie. Obecnie sporo czasu i niestety pieniędzy kosztuje mnie kurs winiarski :

https://winerepublic.pl/wset/poziom-2

To chyba najlepsze miejsce na naukę rozpoznawania i opisywania smaków oraz umiejętność łączenia ich z potrawami i porą dnia. Herbata i wino są do siebie bardzo podobne a znajomość ze stołecznymi somalierami bardzo poszerza horyzonty. Nie bierzcie mnie jednak za wariata bo na co dzień żyję z gastronomii a tu łączę przyjemne z pożytecznym. Będę na bieżąco informował Was co ciekawego wyniosłem z tych spotkań i jak tą wiedzę można zastosować wobec herbaty.
Zapraszam na mojego herbacianego bloga :)

https://chatea413168588.wordpress.com/

Offline Konrad

• Moderator Globalny
  • Nowy sympatyk
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Luty, 2018, 08:13:35 am »
Strona Hojo to prawdziwy skarb. Niektóre poglądy ma kontrowersyjne, ale zawsze przemyślane i pod jakimś względem prawdziwe.

Dlaczego ceny są tak nieprzejrzyste? To tylko na angielskojęzycznej stronie, która ewidentnie jest zrobiona w pośpiechu. Na stronie japońskiej działa to lepiej.

Biorąc pod uwagę ilość wiedzy na stronie angielskiej może być trudno w to uwierzyć, ale po japońsku jest ich ponad dwukrotnie więcej! :-)