Chciałbym podzielić się linkiem do strony internetowej sklepu hojotea.com. Nie jest to reklama ani nic w tym rodzaju. Dlaczego więc zamieszczam tu ten link?
Otóż jest to prawdziwa kopalnia wiedzy na tematy herbaciane. Myślę, że wielu z tych informacji próżno szukać gdziekolwiek indziej - widać, że napisała je osoba z ogromną wiedzą, doświadczeniem i pasją.
Wystarczy wejść na dowolny opis herbaty z oferty, by cieszyć się długim, szczegółowym wykładem na temat specyfiki rodzaju, historii powstania, tajników obróbki i wielu innych. Zaczytuję się w tym od dłuższego czasu, nie do uwierzenia, że jest to po prostu sklep internetowy.
Mam nadzieję, że kiedyś będzie mnie stać na te herbaty - ceny niektórych z wyższej półki powalają, szczególnie oolongów Dan Cong, z których większość z oferty pochodzi z pojedynczych, kilkusetletnich drzew.
W każdym razie polecam każdemu miłośnikowi herbaty, który w miarę włada językiem angielskim. Specyficznego uroku dodaje fakt, że z pewnością pisał to wszystko sam właściciel, Akira Hojo - jest tam tyle drobnych niezręczności czy pomyłek, że nawet można się czasem pośmiać.