Nie należy myć garnka/czajnika do gotowania wody na herbatę, właśnie ze względu na biały osad, który jest potrzebny. Działa on jak swoisty regulator twardości wody, szczególnie jak używa się kranówki, która jest codziennie inna. Wkleję fragment ze strony hojotea na ten temat:
Never remove scaling from your kettle
Many friends of mine hate to see the white layer of minerals accumulated inside the wall of kettle. It is what I call scaling. It consists of Ca2CO3 and other trace minerals. It is built when water contains excessive minerals. Thanks to the scaling, it maintains the mineral composition. Even if we are using the same brand of water, mineral composition slightly varies from time to time. If particular mineral is less for now, scaling will release extra mineral to balance up. On the other hand, if particular mineral in water is more for now, scaling will absorb it. In conclusion, scaling functions to balance the ideal level of minerals in the water. If you remove the scaling, the taste of water varies a lot each time you add in water. The quality of water directly affects to the taste and there will be no buffer action.
Ogólnie polecam powyższą stronę, może nie jako sklep (nie stać mnie na te herbaty

), ale jako kopalnię wiedzy o herbacie. Znalazłem tam masę fascynujących informacji, których próżno szukać gdzie indziej. Jeden minus - strona jest fatalnie zbudowana i czasem trzeba się naszukać, żeby znaleźć to co trzeba (ciekawe jak szybko uda się wam znaleźć cennik ;d).