Autor Wątek: Filtry papierowe do herbaty  (Przeczytany 20895 razy)

Offline mariusz

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 459
    • Zobacz profil
Filtry papierowe do herbaty
« dnia: 14 Styczeń, 2010, 00:03:32 am »
Filtry do herbaty zostały zapewne wymyślone aby smakoszom było bardziej wygodniej. Czy na pewno wszystkim? Pytanie czy je stosujecie i do jakich herbat?


Offline czajnikowy

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
Odp: Filtry papierowe do herbaty
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Styczeń, 2010, 11:53:21 am »
Filtry papierowe sprawdzają się w przypadku parzenie herbat aromatyzowanych - zielonych,czarnych i pu-erh'ów, jak i rooibosów, honeybushów itd itp. Wszędzie tam gdzie jest dużo pyłu, a przecedzanie przez zaparzacze metalowe czy ceramiczne pozostawia sporo pyłu, który powoduje że herbata z czasem gorzknieje. Jesli chodzi o stosowanie tego typu filtrów do herbat czystych to jestem przeciwnikiem, gdzieś gubią się nutki charakteru, często dość istotne:)
Z filtrem papierowym z pewnością jest łatwiej i wygodniej, ale niekoniecznie zawsze smaczniej:)

Offline Inoshishi

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 4
    • Zobacz profil
Odp: Filtry papierowe do herbaty
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwiec, 2014, 20:08:59 pm »
Mam zawsze wrażenie, że filtry papierowe zabierają część smaku herbaty... ale super sprawdzają się według mnie do parzenia rooibosa, bo jest tak drobny, że przełazi prawie przez każde sitko  >:(

Offline lukasz

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 3
    • Zobacz profil
Odp: Filtry papierowe do herbaty
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopad, 2014, 00:46:40 am »
Filtrów papierowych nie stosuję do żadnych naparów z "Camelii", jedynie do rooibosa, ponieważ nie traci według mnie na smaku/aromacie, a napar nie posiada ani jednej rooibosowej igiełki.

Offline zielony_herbaciarz

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 46
    • Zobacz profil
Odp: Filtry papierowe do herbaty
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwiec, 2020, 08:15:07 am »
Filtrów papierowych nie stosuję do żadnych naparów z "Camelii", jedynie do rooibosa, ponieważ nie traci według mnie na smaku/aromacie, a napar nie posiada ani jednej rooibosowej igiełki.
Dobrze wiedzieć, ja w przypadku Rooibosa nie stosowałem jeszcze takich filtrów.

__________________________________________________________________
wartościowe szkolenia biznesowe