Autor Wątek: Moja ulubiona herbata  (Przeczytany 119879 razy)

mikolaj90

• Gość
Odp: Moja ulubiona herbata
« Odpowiedź #45 dnia: 03 Lipiec, 2011, 16:04:09 pm »
Moimi ulubionymi herbatami są wszystkie herbaty  ;) Tak, lubię wszystkie herbaty jednak czasami trafi się herbata, która mi nie smakuje. Moje ulubione herbaty to przede wszystkim zielone, białe oraz rooibosy. W domu mam zwykłe białe oraz czarne po prostu ze sklepu lecz ich smak jest dla mnie wyśmienity. Dla przykładu dam białą z róża, cytryną i pigwą Sir Roger. Po prosto jest ona dla mnie idealna, smak jej mi pasuje. Z czarnych mam Remsey Ceylon oraz Milton Earl Grey - wiem wiem, iż to zwykłe czarne herbaty lecz bardzo mi one smakują. Co do Pu-erhów kupiłem ostatnio Pu-Erh Bio-Active (czysta natura Pu-Erh z ekologicznych upraw - rolnictwo ekologiczne) i śmiało stwierdzam, że jej zapach to bagna i nic więcej, lecz po zaparzeniu smak jej jest już inny, ciężko mi go ocenić. Jednak Pu-Erhy przestałem pić z powodu, gdyż stwierdziłem, że po nich chudnę a po prosto nie mogę chudnąć  ;D Co do słodzenia także czasami słodzę herbatę lecz płaską łyżeczkę (czarne słodzę więcej) gdyż cukier jest szkodliwy dla trzustki.
« Ostatnia zmiana: 03 Lipiec, 2011, 16:06:52 pm wysłana przez mikolaj90 »

Offline Yerbamarket

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 22 Sierpień, 2011, 22:15:47 pm »
Ja także lubię wszystkie herbaty. Wszystko zależy od dnia i humoru. Wiadomo, kobieta zmienną jest.

Offline Herbaciara

• Nowy sympatyk
  • *
  • „Herbatę się pija, by zapomnieć o hałasie świata.”
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Sierpień, 2011, 14:27:23 pm »
A ja mimo, że od dawna pasjonuję się herbatami dopiero od kilku tygodni mogę pozwolić sobie na większe szaleństwo i zaczynam próbować różnych herbat. Wcześniej piłam czarne z dodatkami, które uwielbiam chociażby za to, że po zaparzeniu w pokoju unosi się cudowny zapach :)

Offline lemon

• Nowy sympatyk
  • *
    • darmowe gry online
« Odpowiedź #48 dnia: 05 Marzec, 2012, 16:42:10 pm »
Twinnings Lemon and Ginger. Niedostępna w Polsce, chyba, ze na alledrogo. Muszę się wybrać do UK, celem uzupełnienia zapasów :)

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 05 Marzec, 2012, 20:04:43 pm »
Proponuję lepiej wybrać się herbaciarni i zakupić zielona lemon czyli aromatyzowaną.
Twinnings to typowe śmieci z aromatem. Niema czego żałować, że niedostępna w Polsce.

Offline TeaDrinker

• Nowy sympatyk
  • *
    • Herbata
« Odpowiedź #50 dnia: 06 Marzec, 2012, 11:50:50 am »
@lemon
Poza tym jest dostępna w Polsce ;p

Offline esential

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Październik, 2012, 08:03:30 am »
od kilku lat tworze swoje własne mieszanki bo nie ma to jak tworzyć mieszanka dla siebie i kogoś na konkretny nastrój :)

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Październik, 2012, 09:42:24 am »
W jakim sensie mieszanki??? Bo kompletnie Cię nie rozumiem....

Offline jaclis

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 29 Styczeń, 2013, 15:52:50 pm »
pytanie do ziomiwana:
co oznacza że herbata Wuyihong jest dobra dla żołądka.

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 29 Styczeń, 2013, 18:07:04 pm »
Oznacza tyle, że nie podrażnia błony śluzowej żołądka, a nawet może wspomagać trawienie. Niektóre herbaty nie są zalecane dla osób mających problemy żołądkowe gdyż mogą podrażniać i powodować problemy zdrowotne.

Offline Ann

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 05 Luty, 2013, 12:25:03 pm »
długo długo była to pu-erh chińska wiśnia, pachnie obłędnie. im dłużej jednak pije się wysokogatunkowe herbaty przechodzi się na czyste, szlachetne, bez dodatków. również zauważyliście taką prawidłowość? dopiero uczę się chwytać niuanse. śmieję się z siebie, bo te najdroższe zwykle mi "nie podchodzą", więc do konesera mi daleko i jeszcze trochę.
bardzo smakowały mi podobne do senchy (Fukamuschicha, ta jednak jest nietania; i jeszcze kilka, podobnych, oryginalnie pakowanych w Japonii)

Offline Antol

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #56 dnia: 19 Listopad, 2013, 10:08:13 am »
Moją ulubioną herbatą jest Rooibos ale ogólnie lubię większość herbat.
Chcesz obliczyć swoje BMI...Odwiedź tą stronę

Offline crom

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 19 Listopad, 2013, 17:48:46 pm »
dla mnie po spróbowaniu iluś tam gatunków czystych herbat próbę czasu przeszły: china green yunan, łagodne oolongi, lung ching, kenia lung chee. Te herbaty zamawiam regularnie i wciąż mi smakują.

Próbowałem też herbat drogich - mimo doceniam ich wysoką jakość i oczywiście też mają niezły smak to jednak do regularnego picia wolę te ze średniego przedziału cenowego.

Offline Kolorek91

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: 21 Listopad, 2013, 16:17:41 pm »
@crom
Ja stale pije lung ching i tak na prawde nic innego. Probowalem tez wielu ale jakos tak najlepiej mi ta smakuje.

Offline klaudia 13

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #59 dnia: 18 Marzec, 2015, 11:18:04 am »
Najlepszą herbatkę jaką piłam to Richmont serdecznie polecam wam internetowy sklep.
Richmonttea.co.uk