Coś w rodzaju Akademii Herbaty powstało już wcześniej w Paryżu. Oferta tej szkoły też jest głównie skierowana do hotelarzy i restauratorów. Jednak, jeżeli w akademii w Lyonie "maczała" palce firma Dilmah to niestety nie wróży to nic dobrego. Na rynku polskim od pewnego czasu jest ich nowa marka Exceptional – ekspresówki sprzedawane jako herbata liściasta!
Prawdziwe Akademie Herbaty są np. na Tajwanie, gdzie przez wiele lat można herbatę "studiować" a po zdanym egzaminie otrzymać tytuł Cha Shi (Mistrz Herbaciany)

W ramach mini Akademii Herbaty przedstawiam swoje propozycje parowania herbaty z różnymi potrawami. Jeżeli ktoś ma jakieś swoje preferencje czy pomysły to proszę również o podzielenie się na forum:
Ciasto orzechowe – Da Hong Pao
Ciasto z truskawkami – Tie Guan Yin, Liu An Gua Pian
Czekolada gorzka – Puerh
Czekolada mleczna – Long Jing
Jajka – Wulong
Kurczak pieczony – Bi Luo Chun
Mięso z grila – Puerh Shou (zielony)
Ryba grilowana – Da Hong Pao
Ryba wędzona – Long Jing
Ser Brie – Long Jing
Ser Cheddar – Tie Guan Yin
Ser Edamski – Wulong
Sernik – Huang Shan Mao Feng
Szarlotka – Tie Guan Yin, Bi Luo Chun
Warzywa surowe – Bai Mu Dan
Wieprzowina – Keemun