Chciałbym abyśmy podzielili się wiedzą na temat najlepszych, najbardziej cenionych herbat w danych kategoriach (które lubicie) które piliście. Może ich być 5, może być 10, ważne abyście napisali które uważacie za naprawdę świetne herbaty, które moglibyście z czystym sercem komuś polecić i dlaczego.
Mam świadomość, że zarówno nasze smaki się zmieniają, potrzeby, herbaty które pijemy. Dlatego też termin najbardziej ceniona i polecana herbata (czyli najlepsza) niekoniecznie wiąże się z herbatą ulubioną, co do której uważamy że akurat w danym czasie ją często pijemy.
Na pewno herbaciane pasje to przede wszystkim poszukiwania, doświadczanie nowych smaków, eksperymentowanie z różnorodnym sposobem parzenia itd.
Zachęcam do podzielenia się swoją wiedzą i doświadczeniem.
Dla ułatwienia może proszę sobie wyobrazić że jedziemy na konkurs gdzie mamy zaprezentować swoje np. 5 typów. Muszą one być obiektywne, czyli zakładające że cechy tych herbat są tak ciekawe, że warto byłoby aby inni się z nimi zapoznali.
Zacznę może od zielonych herbat, które ja osobiście uważam za najlepsze:
1. Xi Hu Lung Ching - za moc, aromat, aksamitność i płynność smaku
2. An Ji Bai Cha - za moc, przenikający aromat, ostrość i słodkość w jednym
3. Phoenix Eyes - za posmak, który wchodzi jako "drugi"
4. Agari - za bardzo długi posmak, niespotykanie wypełniający i odświeżający usta
5. Formosa Bi Luo Chun - za tajwańską harmonię w tej ułańskiej kawaleryjnej dostojności i słodkości
Zastanawiałem się jeszcze nad Tai Pingiem, gdyż ostatnio bardzo mocno i mile mnie zaskoczył, ale to jak napisałem - nie przypływ chwili ma decydować o tym rankingu. Tak jak napisałem - te herbaty mogę polecić każdemu. Nawet jeśli komuś nie posmakują - będzie można doświadczyć z jak bogatą gamą smaków mamy do czynienia.