Nie ma co się martwić, bo:
Produkty spożywcze, będące najlepszymi źródłami magnezu (w 100g produktu):
* pestki dyni – 520 mg
* kakao gorzkie – 420 mg
* imbir lekarski - 405 mg
* koper – 377 mg
* natka pietruszki – 291 mg
* migdały – 257 mg
* soja – 250 mg
* kasza gryczana – 218 mg
* orzech włoski – 130-190 mg
* fasola biała – 169 mg
* jabłka ze skórką – 104 mg
* yerba mate – 57 mg
* czekolada
To po pierwsze, po drugie można pić więcej herbat zielonych o niskiej zawartości teiny: bancha, hojicha, kukicha...
Osobiście polecam kostkę gorzkiej (>70% kakao) czekolady Lindta do filiżanki herbaty.
I jeszcze:
"Objawy niedoboru magnezu u człowieka: zwiększenie pobudliwości nerwowo-mięśniowej oraz osłabienia i nieprawidłowości pracy serca, które mogą prowadzić do: nagłych zawrotów głowy, bolesnych skurczy łydek, uczucia odrętwienia i mrowienia w kończynach, wzmożonego wypadania włosów, łamania się paznokci, próchnicy zębów, rozdrażnienia, lęków, trudności w koncentracji, zaburzeń snu, nocnych potów, kołatań serca, arytmii, bólów głowy, mdłości, biegunki, drgań jednej z powiek, czy też częściowo górnych warg"
Nie mam tych objawów, a piję 3l herbaty dziennie.