Autor Wątek: Spotkanie herbaciane w Czajowni - Tradycje herbaciane Fujian  (Przeczytany 7254 razy)

Offline CzajowniaKrakow

• Nowy sympatyk
  • *
Spotkanie herbaciane w Czajowni - Tradycje herbaciane Fujian
« dnia: 30 Styczeń, 2014, 15:43:02 pm »
Serdecznie zapraszamy 4 lutego (wtorek) na pierwsze spotkanie herbaciane pt. "Tradycje herbaciane Fujian- relacja z ekspedycji herbacianej , slajdowisko i parzenie herbaty", które odbędzie się w herbaciarni Czajownia na ul. Józefa 25 o godzinie 19:00.

Link do wydarzenia na Facebooku: https://www.facebook.com/events/259388867571283/?ref_newsfeed_story_type=regular
« Ostatnia zmiana: 30 Styczeń, 2014, 15:46:24 pm wysłana przez CzajowniaKrakow »

Offline Narquelie

• Moderator Globalny
  • Miłośnik
Odp: Spotkanie herbaciane w Czajowni - Tradycje herbaciane Fujian
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Luty, 2014, 20:38:03 pm »
Parę zdjęć ze spotkania herbacianego (dzięki uprzejmości Mateusza K.- autora zdjęć :P) oraz mój króciutki komentarz (żeby Ci, których nie było mogli żałować ;) ):

Spotkanie zaczęło się od relacji Mariusza z ekspedycji herbacianej do Chin, która odbyła się na wiosnę 2013 roku we współpracy z Praskim Towarzystwem Miłośników Herbaty. Ponieważ jeden wieczór to zdecydowanie za krótko na streszczenie całej wyprawy, relacja ograniczyła się do prowincji Fujian. Mamy nadzieję, że wkrótce odbędzie się kolejne spotkanie i będziemy mogli posłuchać z kolei opowieści o Tajwanie  ;).

Mieliśmy okazję oglądnąć wiele interesujących zdjęć oraz krótkich materiałów filmowych, pokazujących jak produkowana i sprzedawana jest herbata oraz jak ważnym jest elementem codziennego życia tamtejszych mieszkańców. Myślę, że każdy z obecnych mógłby wymienić choć jedną informację, która go zaskoczyła podczas tej prezentacji.

Po fotorelacji odbyła się degustacja dwóch oolongów: da hong pao oraz ben shan.

Spotkanie według mnie było bardzo udane i każdy mógł wynieść z niego coś dla siebie. Jeśli ktoś z Was jeszcze był na nim obecny zapraszam do podzielenia się wrażeniami :)

Więcej o wyprawie herbacianej tutaj:
http://eherbata.tumblr.com/page/3