Autor Wątek: Problem z czajnikiem żeliwnym.  (Przeczytany 21148 razy)

Offline ptaszny

• Nowy sympatyk
  • *
Problem z czajnikiem żeliwnym.
« dnia: 28 Styczeń, 2014, 22:46:01 pm »
Witam serdecznie,

Otrzymałem w prezencie czajnik żeliwny HANA ze sklepu garneczki.pl, u którego pojawiły się pęcherzyki powietrza przy pokrywce na brzegu, które po odpadnięciu zostawiły miejsca, na któych pojawił się nalot rdzy. Czajniczek reklamowałem i zamieniłem na inny podobno porządniejszy marki GIPFEL również z tego sklepu. Zdążyłem zaparzyć w nim jedną herbatę owocową i po umyciu (wyłącznie wodą) i wytarciu do sucha ręcznikiem po paru godzinach zauważyłem spękania farby? na wierzchniej warstwie pokrywki. Jakby cienka warstwa farby lekko się podniosła i spękała. Wkrótce może odpaść. Czego jest to powodem? Czy te czajniki żeliwne tak po prostu mają? Wprost niewiarygodne, że drugi czajnik a sytuacja się powtarza... :-(

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
Odp: Problem z czajnikiem żeliwnym.
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Styczeń, 2014, 00:40:12 am »
Napiszę śmiało i przewrotnie że to wina drogich czajników żeliwnych japońskich :) Chińczycy mają teraz na nie bowiem monopol, ale jeden czajnik chiński może być naprawdę doskonałej jakości (np. fabryka w chinach ale produkcja na zlecenie japończyków), zazwyczaj jednak są to po prostu tanie podróby. Czajnik japoński zwykle kosztuje od 300-500 zł i nie ma możliwości aby był tańszy.

Czajniki których jest teraz pełno w wydawałoby się okazyjnych cenach, oczywiście dają radę jak ktoś nie ma specjalnych wymagań, nie boi się szybkiej rdzy, odpadającego lakieru itp. O czajnik żeliwny też należy dbać, a jak od razu rdza wychodzi to już trzeba ją właściwie zaakceptować...

Offline Janusz

• Nowy sympatyk
  • *
Rdza.
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Listopad, 2016, 12:47:17 pm »
Mój czajniczek żeliwny kupiony w e-herbata (około 3-ch lat ? ) zardzewiał. Służy mi wyłącznie do gotowania wody na zieloną herbatę. Konserwowałem zgodnie z instrukcją zamieszczoną na stronie internetowej e-herbata. Moje pytanie brzmi :po pierwsze, jak usunąć rdzę i czy w ogóle jest to możliwe ?
          po drugie, czy wodą zagotowaną w tym czajniczku można parzyć herbatę ? (szkodliwość dla zdrowia ? )

Janusz

Offline Konrad

• Moderator Globalny
  • Nowy sympatyk
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Listopad, 2016, 00:24:00 am »
Panie Januszu,

jeśli był to czajniczek szkliwiony w środku, to nie jest on zaprojektowany do gotowania w nim wody, a do parzenia w nim herbaty. Do gotowania wody służą nieszkliwione w środku czajniki nazywane po japońsku tetsubin. Jeśli czajniczek mimo to wytrzymał gotowanie na ogniu, to dobrze świadczy o jego jakości...
Co do samego zagadnienia rdzy - Japończycy nie widzą w tym problemu. Intensywnie używane przez lata tetsubiny zawsze będą miały w sobie trochę rdzy. Jest to wręcz oczekiwane od tetsubina, bo jego rolą jest między innymi wzbogacanie gotowanej wody w żelazo, co ma pozytywnie wpływać na smak zielonej herbaty. 

Nie mogę ręczyć, że tak samo będzie to działało w czajniczku szkliwionym, z założenia nieprzewidzianym do gotowania wody.

Na koniec jeszcze pytanko dla ścisłości: zakup w e-herbata czy eherbata? (to dwa różne sklepy)

Offline Janusz

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Listopad, 2016, 11:09:07 am »
Panie Konradzie,
Czajniczek żeliwny tetsu gren kupiłem w "eherbata".
   W opisie czajniczka "Jak dbać o żeliwne naczynia "pisze : "Żeliwny dzbanek może być używany jako czajniczek do bezpośredniego zaparzania herbaty oraz jako czajnik do gotowania wody".
  Patrz  Akcesoria>czajniki żeliwne
Taki sam opis był do zakupionego przeze mnie czajniczka o poj.0,6 l.

Serdecznie pozdrawiam.

Offline Konrad

• Moderator Globalny
  • Nowy sympatyk
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Listopad, 2016, 17:29:20 pm »
Jeśli czajniczek przez tak długi czas wytrzymywał gotowanie, to rzeczywiście najwyraźniej się do tego nadaje... czym jestem pozytywnie zaskoczony! A jak zachowała się szkliwiona powłoka?

Wracając do właściwego tematu, czyli rdzy, odwołam się ponownie do podejścia Japończyków - jak pisałem wcześniej, rdza jest traktowana jako coś naturalnego, ale wewnątrz czajnika często jest pokryta sporą warstwą kamienia. Bo można się spotkać z twierdzeniami, że kamień z dobrej wody też wpłynie pozytywnie na smak herbaty. Stąd też skrajni herbaciani puryści używają zawsze tej samej wody i nie czyszczą tetsubinów... Na nieszkliwionych czajnikach, gdzie kontakt wody z żeliwem jest bardziej bezpośredni, wystąpienie rdzy i gromadzenie kamienia postępuje jeszcze szybciej.

W przypadku Pana czajnika polecałbym podejście zdroworozsądkowe - jeśli wyczuje Pan w gotowanej wodzie jakieś niepożądane smaki, radziłbym dopiero wtedy zastanowić się nad jego solidnym czyszczeniem lub zaprzestaniem użycia.

Pozdrawiam!

Offline Janusz

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopad, 2016, 12:37:59 pm »
Szkliwiona powłoka również pokryta jest rdzą.(patrz zał.)

Serdecznie pozdrawiam

Offline Monika PM

• Nowy sympatyk
  • *
    • Jaka dieta najlepsza?
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Kwiecień, 2017, 23:50:45 pm »
Szkliwiona powłoka również pokryta jest rdzą.(patrz zał.)

Serdecznie pozdrawiam

Trochę zgryźliwa będę... NA ZŁOM... ;D