Bardzo często (jeśli nie zawsze) mówiąc o mocy herbaty ludzie mylą właściwości pobudzające herbaty (ilość teiny, która przedostała się do naparu) z wyrazistym i esencjonalnym smakiem.
Co do ilości naparów z jednej porcji liści, Chińczycy mówią, że herbata jest nai pao [耐泡] – cierpliwa. Praktycznie wszystkie zioła, w tym Yerba Mate zachowują się podobnie.
Nie dzieląc włosa na czworo i przy założeniu, że nasza herbata nie leżała kuchni w nieszczelnym naczyniu przez ostatnie 10 lat następujące czynniki decydują o jej cierpliwości:
Czas parzenia – im dłuższe tj. za długie pierwsze parzenia tym mniej naparów uzyskamy.
Temperatura wody – powinna być odpowiednia do danego rodzaju herbaty. Wiadomo, im woda ma wyższą temperaturę tym herbata szybciej ekstrahuje swoje składniki do naparu.
Stosunek wagowy herbaty do wody – też proste, ciężko z dwóch płaskich łyżeczek herbaty wsypanych na 0,5L czajnik "wydusić" więcej niż jeden napar.
Rodzaj herbaty – oczywiście nawet najlepsza biała herbata nie zaparzy się tyle razy, co średniej klasy Wulong czy Puerh.
Jakość herbaty, ale oczywiście w danym rodzaju – zdarzało mi się pijać herbaty zielone czy jaśminowe, które bez problemu zaparzały się 8-10 razy.
cdn