Witaj na forum!
Patrząc na same liście herbaty, można z dużą dozą pewności powiedzieć, że ta sprzedawana w herbaciarniach jest lepszej jakości - szczególnie wyraźnie widać to na przykładzie aromatyzowanych herbat białych, gdzie w mieszance na bazie herbaty Pai Mu Tan liście mogą być ładniejsze, niż w czystym Pai Mu Tan podstawowej jakości. Zostawiając kwestię samych aromatów z boku, podobnie przedstawia się kwestia dodatków. W wielu herbatach z dodatkami owocowymi, liofilizowane owoce są zachowane w całości, a po zaparzeniu można je nawet zjeść.
Niestety, producenci mieszanek herbat rzadko dzielą się tajemnicami swoich aromatów, więc nie można powiedzieć, kiedy zastosowane aromaty są naturalne, a kiedy sztuczne. Z subiektywnego doświadczenia mogę powiedzieć, że herbaty z dodatkami owocowymi wypadają tu lepiej, niż takie "deserowe", których aromat często jest zbyt nachalny.
Na pewno nie należy demonizować herbat z dodatkami, bo normy unijne w stosunku do składu produktów spożywczych są bardzo restrykcyjne, ciężko byłoby więc "przemycić" aromaty szkodliwe.
Niemniej jednak, zawsze zachęcamy głównie do poznawania herbat klasycznych, bo wszyscy w herbaciarni lubimy takie najbardziej.