W zakresie dobrego parzenia herbaty...Głównie warto bazować na własnych doświadczeniach i eksperymentach. Dlaczego? Bo sami wiemy najlepiej co nam smakuje, a rozwijanie przygody herbacianej i odkrywanie sekretnych ścieżek ma właśnie urok i najwyższą wartość w tym że sami nimi podążamy.
Co nie znaczy jednak że mamy parzyć w ciemno

, lub bez wsparcia przyjaciół. Każdy ma jednak inne preferencje smakowe.
Jest wiele sposobów na parzenie herbat - najwięcej dotyczy herbat oolong i zielonych.
Niektórzy parzą np. Dan Congi na 25 sekund i są zachwyceni owocowymi nutami które wybijają się na pierwszy plan. Inni wolą przynajmniej parzyć przez minutę, dwie - aby poczuć jeszcze ostrzejsze smaki garbnikowe.
Można również parzyć herbatę ze względu na inne oczekiwania poza smakiem. (lecznicze, aromatyczne, funkcjonalne)
Zapraszam do poczytania też przewodnika, który też jest ciekawą bazą informacji:
www.eherbata.pl/przewodnik.pdf