Forum Herbaciane
Aktualności:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
Rejestracja
Forum Herbaciane
»
Herbata forum
»
Herbaty na co dzień
»
Napromieniowywanie żywności, a herbaty.
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Autor
Wątek: Napromieniowywanie żywności, a herbaty. (Przeczytany 5036 razy)
armorcg
Nowy sympatyk
Wiadomości: 1
Napromieniowywanie żywności, a herbaty.
«
dnia:
14 Maj, 2013, 11:08:31 am »
Witam,
Nie chodzi mi tu bynajmniej o Fukushimę, ale o sterylizację żywności poprzez poddawanie jej działaniu promieniowania.
Napromieniowanie produktów żywnościowych polega na poddaniu ich działaniu radioaktywnego kobaltu 60 lub cezu 137. Podobno taka żywność nie promieniuje sama w sobie, ale dochodzi do powstania szkodliwych związków chemicznych (w tym rakotwórczych) i zniszczenia wielu wartościowych substancji, między innymi witamin.
Polska, podobnie jak wszystkie kraje Unii Europejskiej, dopuszcza do obrotu między innymi napromieniowane przyprawy (ciekawe ile w takich przyprawach zostaje z ich dobroczynnego działania)
Nie mogę znaleźć jednak informacji na temat herbaty. Czy jest ona poddawana takiemu procesowi?
Teoretycznie produkty spożywcze poddawane promieniowaniu powinny być oznakowane takim symbolem
ale ciężko o oznaczenia, jeśli kupujemy herbatę na wagę (albo inne produkty takie jak przyprawy albo azjatyckie grzyby)
Michał
Zapisane
Drukuj
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Forum Herbaciane
»
Herbata forum
»
Herbaty na co dzień
»
Napromieniowywanie żywności, a herbaty.