Autor Wątek: Przeziębienie a smak herbaty  (Przeczytany 25197 razy)

Offline Naz

  • Aktywny miłośnik
  • ***
  • Wiadomości: 125
    • Zobacz profil
Odp: Przeziębienie a smak herbaty
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Kwiecień, 2012, 11:45:02 am »
Miałem właśnie wątpliwości, co do worka foliowego. Za Twoją radą owinąłem korzeń dwoma kartkami i włożyłem do lodówki.

Offline gooner92

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
Odp: Przeziębienie a smak herbaty
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Kwiecień, 2012, 12:39:38 pm »
Nie wiem jak się taki korzeń będzie przechowywał, bo te gazety szybko nasiąkną. Włożyłbym na twoim miejscu ten korzeń jeszcze do jakiegoś pojemnika.

Offline Naz

  • Aktywny miłośnik
  • ***
  • Wiadomości: 125
    • Zobacz profil
Odp: Przeziębienie a smak herbaty
« Odpowiedź #17 dnia: 18 Kwiecień, 2012, 14:37:07 pm »
Chodzi Ci o nasiąknięcie zapachami z lodówki, tak? Włożyłem go do takiego większego, wbudowanego pojemnika, gdzie leżą warzywa, nie wydające intensywnych zapachów.

Offline gooner92

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 33
    • Zobacz profil
Odp: Przeziębienie a smak herbaty
« Odpowiedź #18 dnia: 18 Kwiecień, 2012, 14:59:08 pm »
Tak. Z drugiej strony wydaje mi się, że w zamkniętym pojemniku, gdzie panują dosyć stałe warunki po pewnym czasie powietrze będzie w 100 % nasycone i po prostu imbir nie będzie tracił wody i innych związków, które z niego parują. Z drugiej strony nie wiem jak warzywa, ale np. jabłka wydzielają etylen, który przyspiesza dojrzewanie zerwanych już owoców i leżących obok warzyw, co w konsekwencji powoduje szybsze psucie się tych warzyw. Nie szukałem informacji na ten temat, więc ciężko mi się do końca wiarygodnie wypowiedzieć. Ja na wszelki wypadek trzymam ten imbir zawinięty w kartkę papieru i papier z gazety w szczelnym pojemniku.

Przeczytałem, że z warzyw etylen wytwarza tylko pomidor, z owoców oprócz jabłek jeszcze gruszki, banany i cytrusy. Nie wiem jaki ma to wpływ na imbir, ale jako ciekawostkę chciałem podać ;D
« Ostatnia zmiana: 18 Kwiecień, 2012, 15:09:53 pm wysłana przez gooner92 »

Offline Naz

  • Aktywny miłośnik
  • ***
  • Wiadomości: 125
    • Zobacz profil
Odp: Przeziębienie a smak herbaty
« Odpowiedź #19 dnia: 19 Kwiecień, 2012, 15:55:32 pm »
Jabłka akurat w tym pojemniku się nie znajdują, były w nim przechowywane pomidory i banany. Teraz akurat nie ma żadnych z nich. Jednak nie zależy mi tak na właściwościach smakowych imbiru, żeby szukać mu nowego najbezpieczniejszego miejsca. Imbir, to nie herbata:)Jeśli się popsuje, a będzie potrzebny, to najwyżej kupię nowy.

Offline ziomiwan

  • Ekspert
  • ****
  • Wiadomości: 463
    • Zobacz profil
Odp: Przeziębienie a smak herbaty
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Kwiecień, 2012, 17:21:13 pm »
Imbir tak szybko się nie popsuje gdyż ma silne działanie bakteriobójcze i nawet jakoby troszkę konserwuje potrawy do których go dodamy.
Niema co wydziwiać. Ja trzymałem go w pojemniczku na jajka (nie trzymam w lodówce jajek gdyż nie powinno się nawet tego robić), wraz z cytryną. Może tak spoczywać tam przynajmniej miesiąc.

Offline begreen

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 16
    • Zobacz profil
Odp: Przeziębienie a smak herbaty
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Październik, 2012, 11:24:59 am »
Zgadza się  gooner92. Imbir należy zetrzeć. Plasterki nie oddają wszystkiego.
najlepiej bardzo drobnie