Niestety z tym czasem Ci nie pomogę. Używam termometr i nie zwracam uwagi na czas. Dużo informacji dla początkujących znajdziesz na tym forum, może nawet dotyczące interesujących Cię czasów. Na pewno te informacje są na różnych stronach poświęconych herbacie. Jeśli znajdziesz te czasy, to zwróć uwagę, czy dotyczą zamkniętego czajnika czy rondelka. Ja gotuję wodę w rondelku do którego mogę włożyć termometr i mogę śledzić zachowanie się wody.
Co do Twojego dzbanuszka, to najpierw włóż do niego susz wraz z zaparzaczem i wtedy zalej wodą. Jeżeli zaparzacz jest mały i liście nie mają wystarczająco miejsca, żeby się rozwinąć, to lepiej wrzucaj susz bezpośrednio do dzbanuszka. Wtedy przelewając do kubka używaj sitka. Jeżeli nie masz kubka, który by odpowiadał całkowitej pojemności dzbanuszka, to odmierz ilość wody, która zmieści się w naczyniu, z którego pijesz oraz odmierz odpowiednią ilość suszu. Ilość liści dobieraj w zależności od upodobania. Niech Ci smakuje herbata:)Ja na 200 ml naczynie używam tak od 4 do 5 gr, czyli czubatą łyżeczkę.