Autor Wątek: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.  (Przeczytany 51828 razy)

Offline gooner92

• Nowy sympatyk
  • *
Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« dnia: 02 Luty, 2012, 00:47:19 am »
Witam, mam pytanie odnośnie parzenia zielonej herbaty. Otóż, nie jestem pewien czy najpierw zaparzyć zieloną herbatę, odsączyć liście i wtedy dodać starty korzeń imbiru, czy do zaparzacza od razu dać liście razem ze startym korzeniem imbiru? Macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?

Offline ziomiwan

• Ekspert
Odp: Parzenie zielonej herbaty z imbirem.
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty, 2012, 09:47:46 am »
Imbir może podobnie jak cytryna zahamować zaparzanie się herbaty.
Proponuję starty imbir  wrzucić do szklanki i zalać 1/3 potrzebnej ogólnie wody, a w osobnym naczyniu zaparzyć zieloną, po zaparzeniu zielonej dodać wywar z imbiru i gotowe ;).

Offline tanhayi

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty, 2012, 10:34:40 am »
Sposób Mateusza wydaje się być bardzo dobry. Nie pijam aromatyzowanych. Sama natura smakuje lepiej;)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Luty, 2012, 12:41:17 pm »
Akurat zielona z imbirem nie zalicza się do aromatyzowanych, bo do naturalnej zielonej bez dodatków, dodajesz jedynie starty korzeń imbiru.
Działa wspaniale na przeziębienie, rozgrzewa ciało, a do tego (przynajmniej w moim wypadku) udrażnia układ oddechowy.
Do tego (po ostygnięciu do około 50stopni) dodać łyżkę, dwie miodu i mamy wspaniały leczniczy napój ;) .

Offline tanhayi

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Luty, 2012, 13:06:35 pm »
Tak czy siak wole smak czystej zielonej;)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Luty, 2012, 14:08:36 pm »
Uwierz mi, że podczas choroby to jest świetne naturalne lekarstwo.
Sam spróbuj jak się przeziębisz/złapiesz katar (czego oczywiście Ci nie życzę!).

Offline gooner92

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Luty, 2012, 21:21:28 pm »
To racja, imbir + zielona herbata = super lek. Dodatkowo można pić sok z wyciśniętych cytryn z wodą, też pomaga na przeziębienia.

A "parzyliście" kiedyś zieloną herbatę na zimno? Do zaparzacza dałem 2 łyżeczki zielonej herbaty i zalałem zimną wodą. Po jakiejś godzinie spróbowałem i miała mocny smak, taki cierpki, ale bardzo pobudzająco zadziałała. Próbował ktoś taką herbatę przyrządzać?

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 02 Luty, 2012, 21:26:29 pm »
Oczywiście! Gdzieś na forum znajdziesz nawet temat dotyczący parzenia na zimno.

Cytryny akurat niewiele dają jeśli chodzi o działanie składników w niej zawartych, ale ważne jest to, że nasz umysł uważa, że to pomaga ;) psychika najlepszym lekarstwem.
Z takich napoi polecam, sok z cytryny, woda oraz miód. Super napój. Zawsze trzeba pamiętać o tym, aby miód dawać do ostudzonej wody, w przeciwnym razie najważniejsze z witamin i składników zdrowotnych zawartych w miodzie zginą i będziemy mieć bezwartościowy napój o smaku miodu.

Offline gooner92

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Luty, 2012, 21:33:46 pm »
Twierdzisz, że zimna woda z sokiem z cytryny nie ma żadnych właściwości?
« Ostatnia zmiana: 02 Luty, 2012, 21:35:48 pm wysłana przez gooner92 »

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Luty, 2012, 22:02:28 pm »
Cytryna sama w sobie ma niewiele jakichkolwiek witamin.
Witaminy C ma mało, a nawet jeśli miałaby dużo to w niczym ona tak naprawdę nie pomaga. W nieznacznym stopniu jedynie wpływa na zapobieganie przeziębieniu, ale mały procent.
Dla smaku pić można, pewnie że tak.

Offline gooner92

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Luty, 2012, 22:09:24 pm »
A co pomaga na przeziębienia? Wydaje mi się, że witamina C jest niezbędna do prawidłowego przebiegu fagocytozy, czyli jest przydatna na przeziębienia. W ogóle to nie jest tak, że witamina C jest jakimś super środkiem, który po prostu rozwala bakterie, wirusy itd. Umożliwia za to zajście pewnych procesów, jak wspomniana fagocytoza.
« Ostatnia zmiana: 02 Luty, 2012, 22:24:39 pm wysłana przez gooner92 »

Offline gooner92

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Luty, 2012, 15:26:18 pm »
Dzisiaj zaparzyłem osobno herbatę zieloną i osobno imbir. Herbatę parzyłem 3 minuty, imbir 4 w wodzie o tej samej temperaturze. Smak, kolor i zapach herbaty zupełnie inny niż gdy parzyłem herbatę razem z imbirem - smak imbiru miesza się ze smakiem herbaty, ale nie jest ostry, kolor jasny, a zapach nie do opisania, po prostu wspaniały :D

Offline krzysztofsf

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Luty, 2012, 16:44:03 pm »
Dzisiaj zaparzyłem osobno herbatę zieloną i osobno imbir. Herbatę parzyłem 3 minuty, imbir 4 w wodzie o tej samej temperaturze. Smak, kolor i zapach herbaty zupełnie inny niż gdy parzyłem herbatę razem z imbirem - smak imbiru miesza się ze smakiem herbaty, ale nie jest ostry, kolor jasny, a zapach nie do opisania, po prostu wspaniały :D

Gratuluje udanego efektu.
Na powyzszym przykladzie widac, dlaczego niektore mieszanki sprzedawane w sklepach czy herbaciarniach budza rozbawienie, bedac mieszanina skladnikow wymagajacych zupelnie innych temperatur i czasow parzenia.

Offline gooner92

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Luty, 2012, 18:16:43 pm »
Powinienem był też napisać o efekcie po wypiciu tej herbaty. Pięć minut po jej wypiciu moje serce zaczęło bić mocniej (imbir polepsza ukrwienie serca), ale tak samo miarowo - skurcze były mocniejsze, rytm prawidłowy. Po 15-20 minutach czułem się bardzo głodny, miałem pustkę w żołądku, chociaż o tej porze nigdy nie jadam. Nie polecam się wtedy obżerać, bo można się 'zatkać' :D Polecam taką herbatkę osobom z problemami z wypróżnianiem i trawieniem. Nie polecam przy problemach z nadciśnieniem (wtedy zielona z 2 parzenia, melisa, wywar z szyszek chmielowych jest lepszy, bo uspokaja) i sercem oraz z wrzodami żołądka albo jelita cienkiego, bądź grubego czy nadkwasotą (tak samo lepiej wtedy uważać z czerwoną herbatą). Nie wiem jak taka herbata wpływa na pracę nerek. Na pracę jelit, trzustki i wątroby wydaje mi się, że działa pobudzająco - przyspieszenie procesów trawienia.
« Ostatnia zmiana: 05 Luty, 2012, 18:24:05 pm wysłana przez gooner92 »

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Luty, 2012, 23:06:14 pm »
Cieszę się, że moja rada dała wspaniały efekt ;) .
Również sproszkowany imbir zaparzam osobno.
Rozgrzewa wzorowo.

Na przeziębienie witamina C ma niewielki wpływ, spożywanie dodatkowej dawki nie pomaga, wystarcza to co spożywamy normalnie. Ale oczywiście można podjadać wit C w rozsądnych ilościach podobnoż.