Jasne, że warto wyjść poza market jeśli wybiera się herbaty, ale te z poza marketu dobre jakościowo też ciężko jest znaleźć.
Dla mnie odkryciem jest eherbata.pl.
To tutaj udało mi się kupić pierwszą herbatę zieloną (poza niektórymi gunpowderami, które mi sie znudziły) która nie zalatywała rybą. Jaka to była ulga i radość!:).
Przez pewien czas szukałem smacznych herbat w pudełkach. Na nic ciekawego nie trafiłem... Jedna firma wypuściła np. Senchę w 100g pudełkach - niestety, po zaparzeniu okazała się porażką - w ogóle nie przypomina herbaty, do której przyzwyczaił mnie ten sklep. Co najgorsze - oczywiście zjeżdżała rybą (nienawidzę!), dopiero parzenie w bardzo niskiej temperaturze nieco złagodziło ten efekt - ale z kolei okazało się, że smak ma nijaki.
Podobnie z czarnymi. Liściasty Twinnings okazał się herbacianym pyłem (typowe CTC), w smaku nawet znośny, choć na mój gust troszkę płaski. Z Ahmad Tea wypiłem pudełko Assamu - nie najgorszy, choć dla efektu musiałem sypać dużo suszu. Potem kupiłem ich English Breakfast - zaparzyłem dwukrotnie i wywaliłem natychmiast całą paczkę do śmieci. Nie dało się pić.
W porównaniu z tym, nawet słabej jakości herbata "ze słoika" wypada nieźle.
Daleko mi do bycia koneserem herbaty, najważniejszym dla mnie jest, by picie herbaty sprawiało mi przyjemność:).