Autor Wątek: Herbaty afrykańskie  (Przeczytany 13165 razy)

Offline Tymah

• Aktywny miłośnik
Herbaty afrykańskie
« dnia: 20 Lipiec, 2010, 13:51:57 pm »
Skusiłem się kilka dni temu na zakup w Czarce czarnej herbaty z Kenii. Przyznaję, że niezwykle mnie urzekła. Ciekawi mnie czy są jeszcze w Polsce - albo czy w przyszłości będą - dostępne jeszcze inne afrykańskie herbaty, oraz czy ktoś miał okazję degustować więcej ich rodzajów, być może u samego źródła, tj. w Afryce właśnie?

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
Odp: Herbaty afrykańskie
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Lipiec, 2010, 23:09:18 pm »
Afrykańskie herbaty są ciekawe ze względów smakowych - warunki w krajach afrykańskich są często bardzo unikalne i plantacje są wydajne.

Najsmaczniejszą herbatą z afryki jaką piłem była biała zoomba pearls, mamy jej trochę jeszcze w herbaciarni..

Inne herbaty z czarnego lądu oprócz różnych herbat kenijskich czarnych właśnie, nie zbudziły we mnie specjalnego zachwytu. Dużo jest takich też o płaskim i płytkim smaku.

Offline artur2233

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik, 2010, 18:52:01 pm »
Jakiś czas temu zakupiłem sobie czarną "Kenya milima". Smak nieporównywalny do żadnej innej. Warto spróbować

Offline Frasobliwy

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Październik, 2010, 11:25:32 am »
Polecam serdecznie Zoomba Pearls (Zumba Pearls) -  sam wygląd tej herbaty jest bardzo ciekawy - są to, niemal misternie, zwinięte flash'e (pąk i dwa liście). Przypominają mi trochę bęben typu conga, przez to jeszcze bardziej pasują do Czarnego Lądu.

Zarówno zapach, jak i smak jest bardzo przystępny, nieco aksamitny, z dużą ilością słodkich (delikatnie miodowych) i kwiatowych nut.
W mojej głowie nie ma nocy- zawsze jest tuz nad ranem.

Offline albert55

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Luty, 2011, 00:40:50 am »
Moja ulubiona herbata kenijska to Malaika Orthodox