Autor Wątek: Nieznana herbata  (Przeczytany 12692 razy)

Offline JaCube

• Nowy sympatyk
  • *
Nieznana herbata
« dnia: 26 Maj, 2011, 20:15:54 pm »
Witam! Nie dawno zakupiłem herbatę, po raz pierwszy w życiu inną niż zwykłą ze sklepu. Chciałem nie aromatyzowaną. Koleś polecił coś takiego:

Nie wyszła mi za dobra, może taka jest nie wiem. Chciałbym się coś o niej dowiedzieć więcej, jak parzyć, i co to w ogóle jest. Dzięki z góry.

Offline tanhayi

• Ekspert
Odp: Nieznana herbata
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Maj, 2011, 20:21:03 pm »
Jakbyś mógł zrobić zdjęcie suszu byłbym wdzięczny. Jak najlepszej jakości.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Offline JaCube

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 26 Maj, 2011, 20:32:20 pm »
Przepraszam za jakość ale mam tylko aparat na komórce. Są to takie sprasowane liście które się otworzyły podczas parzenia, kolor ciemno zielony:

Herbata była delikatnie żółtawa, przezroczysta prawie jak woda. Smak łagodny, ale działanie mocne :)
« Ostatnia zmiana: 26 Maj, 2011, 20:34:18 pm wysłana przez JaCube »

Offline tanhayi

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Maj, 2011, 20:34:44 pm »
Jest to Oolong. Jaki? Nie wiem.

Moje zalecenie do parzenia to styl Gong Fu temperatura 95-98. Pierwsze parzenie 15 sek. Ilość suszu około 1,5 łyżeczki na 150 ml gaiwan.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Offline JaCube

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Maj, 2011, 20:42:30 pm »
Dzięki bardzo. Zastosuje się do zaleceń i coś napiszę.

Offline tanhayi

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Maj, 2011, 17:26:36 pm »
Czekam na wrażenia;)

Offline JaCube

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Maj, 2011, 08:35:15 am »
Wczoraj wieczorem sobie zaparzyłem. Dałem 1,5 łyżeczki do filtra od kawy, do kubka i zalałem wrzątkiem na minutę. Kompletnie inna bajka, zapach i smak delikatnie kwiatowy tak jak mówił mi sprzedawca. Jestem zadowolony.

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Maj, 2011, 14:45:32 pm »
Zaparz ją jeszcze kilka razy, a smak i zapach przy drugim parzeniu będzie mocniejszy.