Forum Herbaciane
Aktualności:
Strona główna
Pomoc
Szukaj
Zaloguj się
»
Herbata forum
»
Gatunki herbat i rodzaje
»
Nieznana herbata
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Autor
Wątek: Nieznana herbata (Przeczytany 12692 razy)
JaCube
Nowy sympatyk
Nieznana herbata
«
dnia:
26 Maj, 2011, 20:15:54 pm »
Witam! Nie dawno zakupiłem herbatę, po raz pierwszy w życiu inną niż zwykłą ze sklepu. Chciałem nie aromatyzowaną. Koleś polecił coś takiego:
Nie wyszła mi za dobra, może taka jest nie wiem. Chciałbym się coś o niej dowiedzieć więcej, jak parzyć, i co to w ogóle jest. Dzięki z góry.
tanhayi
Ekspert
Odp: Nieznana herbata
«
Odpowiedź #1 dnia:
26 Maj, 2011, 20:21:03 pm »
Jakbyś mógł zrobić zdjęcie suszu byłbym wdzięczny. Jak najlepszej jakości.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.
JaCube
Nowy sympatyk
«
Odpowiedź #2 dnia:
26 Maj, 2011, 20:32:20 pm »
Przepraszam za jakość ale mam tylko aparat na komórce. Są to takie sprasowane liście które się otworzyły podczas parzenia, kolor ciemno zielony:
Herbata była delikatnie żółtawa, przezroczysta prawie jak woda. Smak łagodny, ale działanie mocne
«
Ostatnia zmiana: 26 Maj, 2011, 20:34:18 pm wysłana przez JaCube
»
tanhayi
Ekspert
«
Odpowiedź #3 dnia:
26 Maj, 2011, 20:34:44 pm »
Jest to Oolong. Jaki? Nie wiem.
Moje zalecenie do parzenia to styl Gong Fu temperatura 95-98. Pierwsze parzenie 15 sek. Ilość suszu około 1,5 łyżeczki na 150 ml gaiwan.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.
JaCube
Nowy sympatyk
«
Odpowiedź #4 dnia:
26 Maj, 2011, 20:42:30 pm »
Dzięki bardzo. Zastosuje się do zaleceń i coś napiszę.
tanhayi
Ekspert
«
Odpowiedź #5 dnia:
27 Maj, 2011, 17:26:36 pm »
Czekam na wrażenia;)
JaCube
Nowy sympatyk
«
Odpowiedź #6 dnia:
28 Maj, 2011, 08:35:15 am »
Wczoraj wieczorem sobie zaparzyłem. Dałem 1,5 łyżeczki do filtra od kawy, do kubka i zalałem wrzątkiem na minutę. Kompletnie inna bajka, zapach i smak delikatnie kwiatowy tak jak mówił mi sprzedawca. Jestem zadowolony.
ziomiwan
Ekspert
«
Odpowiedź #7 dnia:
28 Maj, 2011, 14:45:32 pm »
Zaparz ją jeszcze kilka razy, a smak i zapach przy drugim parzeniu będzie mocniejszy.
Drukuj
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Forum Herbaciane
»
Herbata forum
»
Gatunki herbat i rodzaje
»