Autor Wątek: Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?  (Przeczytany 7930 razy)

Offline tripod

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 19
    • Zobacz profil
Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?
« dnia: 20 Kwiecień, 2011, 09:40:27 am »
Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?Adam

Offline tanhayi

  • Ekspert
  • ****
  • Wiadomości: 301
    • Zobacz profil
Odp: Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Kwiecień, 2011, 10:03:20 am »
60 to wcale nie tak mało;)

wydaje mi się. powtarzam. wydaję mi się że większość dobrych Oolongów z Wu Yi są o mniej więcej tym stopniu fermentacji.
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Offline mariusz

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 459
    • Zobacz profil
Odp: Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Kwiecień, 2011, 10:16:46 am »
60 % oksydacji to nie mało,  granica przebiega mniej więcej na Tie Guan Yin klasycznym (którego nie mamy w takim stopniu - ten który mamy ma ok 40 %).

Sformułowanie być może niefortunne (chodzi o "niższy stopień"), jednak od 60% oksydacji mają wszystkie ciemne oolongi z WuYi poza Tie Luo Chan oraz Bai Ji Guanem.

Więc łatwiej wymienić które są o wyższym stopniu - 60, 65 stopni ma Da Haong Pao, Shui Xian, Huang Guan Yin, Rou Gui, Dan Cong ma 70%, tak samo Oriental Beauty które ma 70-75% i jest bodajże najmocniej oksydowanym oolongiem.
« Ostatnia zmiana: 20 Kwiecień, 2011, 10:23:38 am wysłana przez mariusz »

Offline krzysztofsf

  • Aktywny miłośnik
  • ***
  • Wiadomości: 230
    • Zobacz profil
Odp: Które herbaty Oolong są o niższym stopniu fermentacji (do 60%)?
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Kwiecień, 2011, 16:43:25 pm »
Jeszcze kiedys czytalem, ze na upartego i na sle mozna Darjeeling  zaliczyc do bardzo mocno fermentowanych oolong, poniewz maja wczesniej przerywana fermentacje niz typowe czarne herbaty.