Witam i wyjaśniam:
- herbata bazowa do praktycznie wszystkich herbat aromatyzowanych zielonych, (w tym również Senchy Poziomki) jest herbatą pochodzącą z Chin. Jest ona najczęściej herbatą typu Sencha, jednak w smaku nie przypomina prawdziwej herbaty japońskiej Sencha. Herbata dobierana do takich mieszanek, z założenia jest bardzo podstawowej jakości i bardziej wielkością liścia i specyfiką zbiorów przypomina późną Senchę czyli Banchę. Jej smak jest łagodniejszy i neutralny. Neutralność smaku w herbatach dobieranych do mieszanek jest najbardziej pożądana.
- herbaty japońskie natomiast aktualnie pochodzą z następujących regionów:
Sencha Kyoto Organic - Kyoto, Uji
Sencha - Yame, Fukuoka
Matcha - Uji
Gyokuro Kyoto - Kyoto, Uji
Hojicha - Schizuoka
Gyokuro - Uji
Karigane - Schizuoka
Agari -Schizuoka
Sencha Iri Matcha - Yame, Fukuoka
Tamaryokucha - Ureschino, Saga
Fukamuschicha - Schizuoka
Fukamuschi Iri Matcha (jeszcze jej nie ma na stronie) - Yame, Fukuoka
Wszystkie herbaty japońskie są certyfikowane, za każdym razem gdy kolejne partie towarów przypływają do Europy są dokładnie badane (procedury są 3-4 krotnie dłuższe niż 2 lata temu).
Herbaty które posiadamy w swojej ofercie, nie pochodzą z rejonów które najbardziej ucierpiały (jak np. Saitama).
Herbaty z Shizuoki wobec których jako jedynych mogliśmy mieć jakiekolwiek wątpliwości, pochodzą od sprawdzonego importera i zostały poddane badaniom Polskiego sanepidu.
Na 100% więc mogę stwierdzić że herbaty japońskie w naszym sklepie są całkowicie bezpieczne.