Jestem aktualnie po wnikliwym badaniu tego problemu (herbata a promieniowanie).
Informacje powstałe na bazie tej katastrofy są czasem skrajnie różne i dochodzi nawet do takich paradoksów że w poważnym radiu mówią o tym że sushi będzie niezdrowe... Zapomina się jednak że wszystko co do sushi się produkuje i spożywa w Polskich restauracjach pochodzi z innych rejonów świata - od ryżu który sushi bary kupują z produkcji włoskiej lub amerykańskiej - po ryby, które tym bardziej z Japonią mają niewiele wspólnego i wodami około japońskimi.
Wracając do tematu herbaty - to herbaty eksportowane z Japonii pochodzą z jasno określonych regionów. Najbardziej narażony na skutki Fukuschimy pod tym względem region jest kompletnie nic nie znaczący dla eksportu, jednak produkujący wyśmienite herbaty na rynek japoński - Saitama.
Na filmikach przedstawiających poruszanie się chmury radioaktywnej , widać że ryzyko (jakiekolwiek - nie wiemy czy bardzo wysokie czy stosunkowo niskie) jest związane z plantacjami położonymi właśnie na wschodzie Japonii i centralnym wschodzie.
Na stronie
http://http://www.targetmap.com/viewer.aspx?reportId=4870 znajdują się dane dotyczące promieniowania w konkretnych regionach Japonii. Jest to bardzo ciekawa lektura.
Z informacji które najbardziej są jednak pozytywne to fakt że np. region herbaciany położony najbardziej na południe Japonii - Kagoschima - będzie bardzo pożądany przez miłośników herbat japońskich.
Z innych regionów - np. z najbardziej znanych Uji i Shizuoka, okazuje się że poziom radioaktywności jest również stosunkowo niewielki.
Do tej pory miałem jedno zapytanie odnośnie wątpliwości związanych z herbatami japońskimi. Wszystkie herbaty które aktualnie mamy, również te z dostawy wczorajszej (między innymi Gyokuro, Asatsuyu, Gyokuro Iri Sencha, organiczna Kama Iri Cha która nie jest jeszcze na stronie, Fukamuschicha, Kura Dashi) zostały wyprodukowane na przestrzeni czerwiec - październik 2010 a przywiezione do Polski w połowie grudnia.
Na bieżąco oczywiście będziemy uaktualizować wszystkie informacje na temat produkcji, dat ważności, regionów pochodzenia tych herbat, przybycia na terytorium Polski.