Autor Wątek: specjal gunpowder  (Przeczytany 22349 razy)

Offline qi wan

  • Miłośnik
  • **
  • Wiadomości: 67
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Luty, 2010, 00:50:44 am »
Istnieje jeszcze jedna popularna technika poprawy jakości herbaty przed właściwym zaparzaniem. Stosuje się ją do herbat starych albo takich, które zbyt długo czekały w puszcze i na dodatek trochę nam już zwietrzały. Polega to na lekkim podprażeniu liści na sucho. Służą do tego specjalne pogrzewaczki.

Offline misjonarz

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Luty, 2010, 21:05:46 pm »
dzięki za rady. Jutro bede mieć nowy nabytek herbaciany to sie pochwalę.

Offline misjonarz

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Luty, 2010, 18:56:54 pm »
zostałem dziś obdarowany takową herbatką:
Fujian oolong Tea
Ti kuan yin

taka zielona puszka z malowidłami.

Na wieczku widnieje napis: Butterfly Brand.

Kojarzycie to cudeńko?

mam nadzieje, że dobra będzie

Offline misjonarz

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Luty, 2010, 18:27:56 pm »
przyznam, że subiektywnie ta herbata smakuje zdecydowanie gorzej niż ta zielona.

Offline moniqe

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Luty, 2010, 18:32:12 pm »
A jak bardzo jest sfermentowana? Mocniej czy słabiej?

Offline misjonarz

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #20 dnia: 19 Luty, 2010, 12:11:00 pm »
nie wiem:) nie bardzo wiem jak to rozpoznać.

Offline misjonarz

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Marzec, 2010, 22:00:07 pm »
dziś dostałem coś takiego:
barley  tea (mugicha)
gerstenkorn tee
Brewed by
osaka, japan

wygląda jak nasiona

co to jest za herbata i jak sie ją parzy?

Offline shinmai

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Marzec, 2010, 00:55:30 am »
Mugicha to napój jęczmienny, serwowany na zimno lub na ciepło: http://en.wikipedia.org/wiki/Roasted_barley_tea Google podpowie Ci kilka różnych przepisów na jego przygotowanie ;)

Offline misjonarz

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 11
    • Zobacz profil
Odp: specjal gunpowder
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Marzec, 2010, 15:43:01 pm »
ale najbardziej to zasmakowała mi chryzantemowa - piłem po 4-5 filiżanek dziennie.
Mam pytanie. Ważne jak dla mnie.
dziś otrzymałem wyniki badań. Mam podwyższony horesterol i problemy z ciśnieniem.
Wiadomo, że najważniejsza jest odpowiednia dieta ale jest może herbata, która pomaga z tym walczyć?