Autor Wątek: Herbata czarna  (Przeczytany 25771 razy)

Offline krzysztofsf

• Aktywny miłośnik
Odp: Herbata czarna
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Czerwiec, 2011, 23:13:24 pm »
U mnie czarne herbaty przesunely sie na pozycje - slodkosci i uzupelnienie deserow.
Nie bez powodu Rosjanie preferuja picie czarnej herbaty trzymajac kawalek cukru pod policzkiem, lub zapijajac nia konfitury nabierane lyzeczka z talerzyka.

Offline meiram

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Czerwiec, 2011, 23:55:58 pm »
Mi odpowiada ten rosyjski sposób, lubię i z konfiturami i z cukrem. Smakuje mi też z cytryną. Tylko czerwoną herbatę piję gorzką.

Offline tanhayi

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Czerwiec, 2011, 11:53:22 am »
Ja do czarnych podchodzę jak do wszystkich innych. Jedyne co to mniejszą uwagę zwracam na temperaturę. Tak samo mam z pu-erami(wybacz Krzysztof;) ). Nie zabijam smaku cukrem i innymi. Każdy pije jak mu smakuje;) To trzeba uszanować;) Różnorodność smaków czarnych herbat nie odbiega od innych rodzajów herbaty. Te cejlońskie w porównaniu z tymi z Yunnan to 2 inne światy. Tak samo jak z Oolongami z Wu Yi a jakimiś innymi. ;)
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.