Autor Wątek: Woda  (Przeczytany 75796 razy)

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
Odp: Woda
« Odpowiedź #15 dnia: 20 Luty, 2010, 10:02:29 am »
Tak, wiem - to trochę za dużo. Niedawno zrezygnowaliśmy już z tej wody - z uwagi na niezbyt profesjonalny serwis i uciążliwości.

Teraz mamy dystrybutor z kilkukrotnym filtrowaniem (między innymi z filtrem wapniowym). Uznaliśmy że takie rozwiązanie jest znacznie bardziej korzystne - a dodatkowo nie ma przerw w dostawie wody, co było częste i oznaczało że przez około 30% czasu nie mieliśmy dobrej wody.

Woda którą mamy teraz ma wrażenie bardzo świeżej i smacznej, i choć nie jest ona źródlaną - bardzo fajnie to rozwiązanie się sprawdza.

Co do primavery, to jest to takie samo źródło co aleksandria -czyli bardzo dobra, neutralna woda.

Offline Tymah

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #16 dnia: 02 Marzec, 2010, 12:41:05 pm »
Czy w ogóle można znaleźć jedną, dobrą wodę do wszystkich herbat? Czy może raczej jest tak, że konkretny rodzaj herbaty wymaga dla otwarcia pełni smaku i aromatu wody o właściwościach, jakie innej herbacie mogą już nie służyć?

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Marzec, 2010, 10:30:29 am »
Myślę że dobór wody jest czynnikiem czasem zbyt przecenianym - przecież najczęściej albo większość ludzi nie ma wpływu na to co leci w kranach, albo nie ma ochoty przyglądać się i komplikować sobie życia czy dana woda ma powyżej 50 mg wapnia czy nie. Niemniej, piszemy oczywiście o sytuacjach i warunkach idealnych do zaparzania najlepszych herbat, stąd na pewno warto byłoby choć raz spróbować tej różnicy.

W warunkach normalnych, ważne aby woda była czysta, świeża, bez minerałów - taka będzie jak najbardziej neutralna i pozwoli na wydobycie tego co najlepsze z prawie wszystkich herbat.

Offline Lukas

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #18 dnia: 07 Kwiecień, 2010, 19:09:05 pm »
Kranówka w Irlandii jest całkiem dobra, troszkę lepsza niż w Szczecinie. Mam to szczęście że mieszkam w niezwykle malowniczej cześć Irlandii (Dingle) Jest to półwysep nad samym Atlantykiem, z bajecznymi widokami z mnóstwem gór i małych wodospadów. Woda właśnie z tych gór i małych jaskiń, którą sam sobie przynoszę jest jak dla mnie idealna do herbaty,a świadomość skąd ją mam do daje tylko urok całej ceremonii picia.

Offline adrianello

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 21 Maj, 2010, 20:01:09 pm »
Co do wód, to wpadła mi w ręce butelka "Dobrawy", z tego co pisał Paz ma bardzo ładne parametry, a mianowicie:

Kationy
Wapniowy Ca2+   55,3 mg / l
Magnezowy Mg2+   27,4 mg / l
Sodowy Na+   1,4 mg / l
Potasowy K+   0,7 mg / l

Aniony
Wodorowęglanowy HCO3-   284,0 mg / l
Fluorkowy F-   0,1 mg / l
Chlorkowy Cl-   3,1 mg / l
Siarczanowy SO42-   19,6 mg / l

Cena 1,59zł w Aldim za 1,5l. Ujęcie wody S-3 w Rzeniszowie.

Kupiłem ją na siatkówkę, ale chyba przetestuje pod kątem herbat. :)

P.s Jako, że to mój pierwszy post, to witam wszystkich :)

Offline skierra

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Maj, 2010, 08:48:48 am »
Również witamy :)

Offline Naz

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Styczeń, 2011, 01:37:02 am »
Widzę, że na temat wody od kilku miesięcy nie było wpisu, ale chciałbym się podzielić moim spostrzeżeniem na ten temat. Odkrywaniem właściwości herbaty zająłem się ok. 3 miesiące temu. Żałuję, że nie prędzej m.in. ze względu na wodę. W ostanie wakacje miałem możliwość zwiedzenia wraz z rodziną Pienin. Idąc na Trzy Korony od strony schroniska o tej samej nazwie zwróciliśmy uwagę na  strumień, który spływa z góry. Żałuję, że nie spróbowałem naparu z tego źródła:( Jak myślicie, czy w dzisiejszych czasach taka woda z Naszych gór jest odpowiednia do przygotowania dobrego naparu?

Offline Lukas

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Styczeń, 2011, 14:40:32 pm »
Na pewno jest super, ja piłem nie raz wodę z gór oraz z jaskiń w Irlandii.

Offline Jaro18

• Nowy sympatyk
  • *
    • piwo
« Odpowiedź #23 dnia: 02 Luty, 2011, 00:02:52 am »
Dobrawa dobra jest ale jak z herbata wyglada to jeszcze nie testowalem.

Offline Tymah

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Luty, 2011, 10:33:29 am »
Testowałem, moim zdaniem wypada marnie. ;)

Offline tomasz

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Luty, 2011, 10:57:14 am »
Ja mam troszkę inny problem, jeśli już ktoś o to pytał i się powtórzę to z góry przepraszam, ale szukałem jedynie pobieżnie.

Mianowicie, zauważyłem że gdy zostawiam wodę w czajniku żeliwnym na kilka minut [używam wody butelkowanej - różnej nie zwracam na to zbyt dużej uwagi, ale nie jest to nigdy woda z kranu] po tym czasie widać pojawiające się w dużych ilościach białe drobinki wytrącające się z wody, wygląda to jakby na całej powierzchni wody osiadła warstwa "grubego" kurzu która po zamieszaniu wody nie znika. Czajniczek utrzymuje w czystości wiec raczej nie ma na ściankach zgromadzonej warstwy kamienia(przynajmniej tego nie widać). Zaraz po zagotowaniu wody jest ona całkowicie czysta i przejrzysta, a już po około 5 minutach wygląda naprawdę bardzo nieatrakcyjnie.

Proszę o Wasze sugestie czym może to byc spowodowane i jak uniknąć tego efektu. Pozdrawiam.

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Luty, 2011, 13:16:05 pm »
Wydaje mi się, że to są te znikome ilości minerałów które po zagotowaniu zaczynają się wytrącać z wody i wypływają na wierzch.

Możliwe też, że w czajniku osiadł jednak tzw. kamień, a na to najlepszy jest kwasek cytrynowy, bądź sok z cytryny, ale również ocet (po nim jednak będziesz musiał przynajmniej 3x wodę przegotowywać w czajniku i wylewać, aby pozbyć się zapachu).

To taka moja teoria na ten temat, ale uważam, że prawdziwa.

Offline tomasz

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Luty, 2011, 16:44:02 pm »
A czy zmiana wody na taka o mniejszej zawartości minerałów powinna poprawić sytuacje? (wyczyściłem czajniczek dokładnie a osadu ciągle pojawia się na prawdę dużo - tworzy wręcz biały kożuch na powierzchni co jest na prawdę irytujące). Dziękuje za odpowiedz.

PS. Musze powiedzieć że zagotowałem wode z kranu i co prawda osadu plywajace na wodzie bylo mniej to takze pojawil sie.
« Ostatnia zmiana: 18 Luty, 2011, 17:38:51 pm wysłana przez tomasz »

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Luty, 2011, 22:40:14 pm »
Nie pojawi się jeśli zagotujesz wodę demineralizowaną ;) .
Niema prawa pojawić się najmniejsza plamka (jeśli czajnik rzeczywiście jest wyczyszczony na błysk).
Ale w czym Ci to przeszkadza?
Możesz przefiltrowywać wodę, na allegro możesz znaleźć różne filtry.

Szukaj wody źródlanej która ma najmniejszą ilość minerałów, widziałem takie które mają około 98mg/l.

Offline tomasz

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Luty, 2011, 22:18:46 pm »
Musze powiedzieć, że po wypróbowaniu wody "górska natura" o zawartości składników rozpuszczonych około 130mg woda po zagotowaniu jest idealnie czysta.