Autor Wątek: Eksperymenty herbaciane  (Przeczytany 9631 razy)

Offline mariusz

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 459
    • Zobacz profil
Eksperymenty herbaciane
« dnia: 30 Wrzesień, 2009, 15:50:49 pm »
Czyli co można zrobić z herbatą. Najbardziej popularne eksperymenty, to własne mieszanki.

Zapraszam do podzielenia się Waszymi pomysłami na ciekawe mieszanki - przy okazji od razu zdradzę że lubię używać herbaty Nepal lub Darjeeling - i dokładać do niej czarną herbatę chińską (np. Panyong) z domieszką Pai Mu tan lub charakterystycznego oolonga (np. Dung Ti). Uzyskanie dobrej proporcji nie jest trudne jeśli się wie, która herbata ma być dominująca.

Offline qi wan

  • Miłośnik
  • **
  • Wiadomości: 67
    • Zobacz profil
Biało-Czarna
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Październik, 2009, 01:10:45 am »
Bardzo prosty eksperyment: do ulubionej czarnej herbaty dodać trochę białej (Yen Zhen lub Bai Mu Dan). Smak i charakter tak powstałej mieszanki zmienia się zupełnie a efekt końcowy jest zaskakujący.
Polecam też znaną kantońską mieszankę Pu-Shou (Puerh + Shou Mei), którą można wykonać we własnym zakresie.

Offline Tymah

  • Aktywny miłośnik
  • ***
  • Wiadomości: 115
    • Zobacz profil
Odp: Eksperymenty herbaciane
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Październik, 2009, 14:25:51 pm »
Faktycznie, biała i czarna dają całkiem ciekawy efekt. Osobiście na 2 łyżki Sichuan Gongfu dodałem 1 Yin Zhen, ale zdałoby się tej białej jeszcze więcej, jak sądzę. ;)

Offline Herbata-Kawa_pl

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 20
    • Zobacz profil
Odp: Eksperymenty herbaciane
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Grudzień, 2009, 10:31:29 am »
Ale chyba najważniejsza sprawa: jak smakuje takie połączenei czarenej i białej?? Kiedyś próbowałem zielobej i białej,ale musze przyzanć że efekty nei były zadowoalające.
Herbata-Kawa.pl - Herbaty i kawy najwyższej jakości: herbata zielona, herbata pu erh, herbata czarna. Herbata, Kawa.

Offline mariusz

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 459
    • Zobacz profil
Odp: Eksperymenty herbaciane
« Odpowiedź #4 dnia: 06 Grudzień, 2009, 23:45:18 pm »
O smaku można dyskutować jak się go doświadczy.

Spróbuj np. do Darjeelinga z drugiego zbioru dodać Pai Mu Tan w proporcji 50/50 i opisz swoje wrażenia.

Offline czajnikowy

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
Odp: Eksperymenty herbaciane
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Luty, 2010, 11:11:22 am »
Pu-Shou brzmi świetnie!! Dziś wypróbuje:)!!

Offline czajnikowy

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
Odp: Eksperymenty herbaciane
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Luty, 2010, 12:05:08 pm »
Próbowałem zrobić Pu-Shou, ale efekt końcowy raczej dziwaczny:( jakieś proporcje? czas parzenia? Wyczuwam w tej mieszance potencjał, ale narazie nie mam pomysłu na wykonanie:(

Offline mariusz

  • Administrator
  • Ekspert
  • *****
  • Wiadomości: 459
    • Zobacz profil
Odp: Eksperymenty herbaciane
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Luty, 2010, 15:22:23 pm »
Odnośnie Pu shou, to chyba wszystko zależy jaki puerh jest i jakie shou mei. W Polsce najczęściej sprzedaje się niskiej jakości pai mu tan z dodatkiem liści bambusa jako shou mei.. Natomiast shou mei ma mocno rdzawe listki (tak swoją drogą to ta herbata do wybitnych smakowo nie należy).

W kwestii proporcji to choć tej mieszanki nigdy nie robiłem - mogę jedynie podzielić się doświadczeniem że proporcja 50/50 będzie oznaczała bardzo mocną dominację Pu erh. Dlatego dla względnej równowagi polecałbym użycie proporcji 35/65 na rzecz większej ilości shou mei..

Offline czajnikowy

  • Nowy sympatyk
  • *
  • Wiadomości: 24
    • Zobacz profil
Odp: Eksperymenty herbaciane
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Luty, 2010, 00:05:21 am »
Bazowałem na mini toucha i shou mei z dystrybucji oxalisa.pozmieniam proporcje przy kolejnej okazji eksperymentalnej:)