Do czarnej herbaty dobrze sprawdzają się żeliwne czajniczki, które potrafią długo utrzymać wysoką temp., tak ważną dla czarnych herbat. Podstawą jest podgrzanie czajniczka, żeby temp. wody nie spadła drastycznie po wlaniu (czynię tak z każdym naczyniem, bez względy na materiał, z jakiego jest wykonany, jeśli zdążył ostygnąć lub czeka mnie pierwsze parzenie). W moim teście w niepodgrzanym żeliwie temp. gwałtownie spadła o 5 stopni, po czym długo się utrzymywała. Jednak ich cena jest dosyć wysoka.
Akurat posiadam pierwszy czajniczek, który przedstawiłeś i ze względu jego nieszkliwionego wnętrza używam tylko do herbat zielonych. Czajniki bez szkliwa w środku używa się do jednego rodzaju herbaty, bo łatwo pochłaniania aromaty. Czajniczki z Tokoname są właśnie bez szkliwa w środku tak jak pierwszy oraz trzeci, który przedstawiłeś. Tak jak mówił tomasz najlepsze, jeśli chodzi o uniwersalność, będą te szkliwione wewnątrz. Wpływ na smak herbaty ma także materiał, z jakiego jest wykonane naczynie.
Poczytaj kompetentne fora, blogi i książki o herbacie i uzyskasz dużo odpowiedzi na nurtujące Cię pytania, a resztę poznasz przez własne doświadczenie:)