Autor Wątek: Czajniczki i dzbanki do herbaty  (Przeczytany 165843 razy)

Offline Siwy

• Nowy sympatyk
  • *
Odp: Czajniczki i dzbanki do herbaty
« Odpowiedź #75 dnia: 21 Czerwiec, 2011, 21:04:02 pm »
Nie szkliwiony, zwykły, jakiś tani Yixing.
A jaka różnica będzie między Yixingiem a ze zwykłej glinki?
« Ostatnia zmiana: 21 Czerwiec, 2011, 21:11:00 pm wysłana przez Siwy »

Offline Naz

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #76 dnia: 22 Czerwiec, 2011, 00:03:14 am »
Jadę Siwy na tym samym wózku co Ty... Dzisiaj pierwszy raz zaparzyłem herbatę w czajniczku z glinki wykonanym w Tokoname. Czajniczki te nie są szkliwione wewnątrz i podobno przypominają Yixingi. Zamierzam parzyć w nim zieloną herbatę, omijając te wyróżniające się jak np. Hojiche, ale nie wykluczam, że niekiedy zaparzę oolong'a o małym stopniu fermentacji, czy białą. Będziemy mogli Siwy informować się o naszych spostrzeżeniach co do nasycenia czajniczków aromatem herbaty, który głównie będziemy w nim parzyć lub wynikach parzenia herbat innego rodzaju.   

Offline Siwy

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #77 dnia: 22 Czerwiec, 2011, 10:03:09 am »
O, Naz, i czułeś jakąś różnicę w smaku od herbaty zaparzonej wcześniej?
Wygotowałeś czajniczek czy od razu robiłeś herbatę?

Offline Naz

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #78 dnia: 22 Czerwiec, 2011, 10:33:42 am »
Do tej pory używałem i używam czajniczka żeliwnego. W przypadku parzenia herbaty niezależnie od używanych akcesoriów staram się dać wszystko, żeby wypadły dobrze i zarówno w przypadku żeliwa jak i glinki herbaty na razie smakują mi podobnie. Dzisiaj miałem w tym z Tokoname dopiero drugie parzenie, więc jeszcze ciężko zrobić mi porównanie.
Czajniczek najpierw wypłukałem pod kranem, a potem zalałem go wrzątkiem. Z każdą rzeczą, która używam do herbat tak postępuję. Lepiej pozbyć się, chociaż po części, niechcianych lokatorów czajniczka:)

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #79 dnia: 22 Czerwiec, 2011, 18:27:13 pm »
Mówiąc o naczyniach z glinki Yixing nie można mówić o tanich ;) bo są drogie w porównaniu do naczynek z innej glinki.
Najtańszy czajniczek z Yixing (prawdziwej) kosztuje powyżej 100zł.

O nie szkliwione trzeba również dbać bardzo aby nie zaszły osadem herbacianym, bo jeśli tak się stanie to bardzo ciężko będzie Ci to usnąć, a detergentu nie możesz użyć.
Tym bardziej jeśli jesteś jeszcze początkujący to nie polecam nieszkliwionych.
Takie jest moje zdanie.

Nie wiem też jakie ilości herbaty parzysz, ale z yixng widziałem maksymalnie wielkości 250ml, a standardem jest 100-120ml.

Offline Naz

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #80 dnia: 30 Czerwiec, 2011, 10:01:39 am »
Pisałeś, ziomiwan, o specjalnej pielęgnacji nieszkliwionych w celu uniknięcia osadu. Co należy robić, żeby go uniknąć? Do tej pory jedynie wypłukuję go po przelaniu naparu. Zdarzyło się, że pozostawiałem w nim herbatę nawet na parę godzin, gdy parzyłem ją kilkakrotnie. Nie wiem, czy dobrze z nim postępuję?

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #81 dnia: 30 Czerwiec, 2011, 21:10:36 pm »
Nie wiem jak najlepiej się z nimi obchodzić. Jeśli mogę Ci polecić znawców w tym temacie jak i ogólnie herbacianym to zapraszam do zadania pytania dziewczyną z morza herbaty.
Napisz na blogu pod http://morzeherbaty.pl/2011/06/dzioby-i-dziobki/ tym wpisem, a na pewno koleżanki odpiszą.

Offline Naz

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #82 dnia: 01 Lipiec, 2011, 11:05:24 am »
Dzięki ziomiwan:)Jestem ciekawy jak dbają o swoje nieszkliwione czajniczki inne osoby udzielające się na forum eherbaty i czy ich działania są skuteczne? Byłbym wdzięczny za wskazówki:)Z żeliwa pozbycie się zapachu nie jest problemem, a i usunięcie osadu sodą nie wpływa na niego negatywnie. Z glinką nie pójdzie tak łatwo...

Offline krzysztofsf

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #83 dnia: 01 Lipiec, 2011, 13:38:27 pm »
ja jeszcze nie mam prawdziwego czajniczka z glinki - z checia poczytam wszelkie wskazowki.
zaczynam sie obawiac, ze skonczy sie w przyszlosci na tym, ze kupie czajniczek z glinki przechowywanej w rodzinie tworcy od trzech pokolen, nad ktorym mistrz garncarski łkal ze wzruszenia, wykanczajac fantazyjny uchwyt, a ja bede plakal ze wzruszenia, splacajac karte:))))))
« Ostatnia zmiana: 01 Lipiec, 2011, 13:58:23 pm wysłana przez krzysztofsf »

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 01 Lipiec, 2011, 19:48:28 pm »
Ja na razie nie porywam się na jakieś zacne akcesoria, bo budżet mi póki co na to nie pozwala ;) . Ale w przyszłości na pewno kupię jakiś porządny czajniczek z yixing.

Ostatnio na Morzu Herbaty A.Zhao pokazał swój nowy nabytek http://imageshack.us/g/696/yitongtianxia1.jpg/ nie wiem jak Wam, ale mi się strasznie podoba, do parzenia od czasu do czasu musi być rewelacyjny, do codziennego użytku coś prostszego ;) .

A dbać o czystość trzeba na pewno również inaczej niż tylko przepłukać, bo osad herbaciany zostaje na ściankach, a nie wiem czym można go czyścić.

Offline tanhayi

• Ekspert
« Odpowiedź #85 dnia: 01 Lipiec, 2011, 21:04:27 pm »
Delikatnie ścierkami wilgotnymi chyba. Ale takimi "neutralnymi". Dobrze wiemy jak "pachną" ścierki powiedzmy do wycierania stołu w domu. Chusteczką wilgotną może?

Co do czajniczka A. Zhao, widziałem go. Nie podoba mi się zbyt. Tak jak p. Ania powiedziała. Typowy tylko pomalowany;p
Herbatyzm jest kultem piękna, które daje się odnaleźć w codziennej, szarej egzystencji. Wdrąża poczucie czystości i harmonii, tajemnicę wzajemnej życzliwości i romantyzm ładu społecznego. Jest uwielbieniem niedoskonałości, nieśmiałą próbą osiągnięcia czegoś znośnego w naszym nieznośnym życiu.

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Lipiec, 2011, 22:22:11 pm »
Przygotować taki czajniczek z glinki najlepiej jest używając szczoteczki do zębów typu medium (można nową za 3 zł kupić :), oraz pasty do zębów. Wcześniej czajniczek najlepiej jest na 10 min zalać wrzątkiem.

Po czyszczeniu pastą i szczoteczką wszystkich zakamarków z wewnątrz i lżej z zewnątrz, pastę trzeba wypłukać wrzątkiem 3 razy.

W tak przygotowanym czajniczku najlepiej zaparzyć herbatę po brzegi (najlepiej dokonywać tej operacji w garnku) wylewając parzoną herbatę poza czajniczek. Później dolewając wrzącej wody cały czas aż do wypełnienia garnka wodą ponad poziom czajniczka. Liście herbaty powinny sobie zarówno w czajniczku jak i wokół niego pływać.

Ten sposób można czasem zastosować do gruntownego czyszczenia czajniczka jeśli chcemy go zregenerować.

Offline Naz

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #87 dnia: 04 Lipiec, 2011, 12:59:55 pm »
Wypróbuje sposób Mariusza podczas regeneracji, bo na przygotowanie mojego czajniczka już za późno. Chociaż użycie pasty wydaje się ostrym potraktowaniem glinki, to wiem, że mogę zaufać doświadczonej osobie:) Znalazłem Viledy ściereczki wykonane z bawełny organicznej. Myślę, że mogą być przydatne do przetarcia wnętrza czajniczka po jego przepłukaniu po każdym wypiciu herbaty.

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 04 Lipiec, 2011, 20:37:43 pm »
Pasta do zębów i szczoteczka wydają się być dobrym pomysłem. W końcu w paście do zębów znaleźć można składniki lekko ścierne które to w połączeniu ze szczoteczką dokładnie czyszczą pory w czajniczku.
Tylko zapach pasty trudno może być usunąć. Ale któreś pasty blend-a-med mają bardzo delikatny zapach mięty, nie wiem czy nie seria przeciw-próchniczna.

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #89 dnia: 04 Lipiec, 2011, 22:00:03 pm »
Zapach pasty bez problemu da się usunąć. Jakby się nie dało, to pewnie większość ludzi myła by zęby raz na miesiąc :) Ale to taki żart oczywiście, z pastą przetestowane osobiście, podpatrzone kiedyś na yutubie. Działa.