To prawda, że wiele tego typu herbat jest i może być tańszych. Mam swoją teorię na ten temat, tzn kilka lat temu te herbaty były bardzo trudno dostępne i było kilku monopolistów, którzy sprowadzali z niemieckich hurtowni dwa, trzy gatunki - Pai Mu Tan, Phoenix Pearl, i yin zhen. Obecnie dostępność tych herbat się zwiększyła, ale ceny detaliczne jakby się nie zmieniły , zwłaszcza na yin zhen.
My swego czasu mieliśmy trochę tańsze Junshan Yin zhen niż jest teraz, ale później zaobserwowaliśmy nieustanny marsz w górę cen na rynku. Najpierw cena euro gwałtownie skoczyła, później firmy w czasie kryzysu zaczęły podnosić opłaty np. za transport, a jak cena euro trochę spadła to też i spadła w relacji do waluty chińskiej - i nadal kupowaliśmy ją 30% drożej niż na początku.
W rezultacie, później cenę musieliśmy podnieść jak się okazało że nie jesteśmy w stanie jej utrzymać.
Myślę że atrakcyjniejsza cena mogłaby się pojawić gdybyśmy kupowali takie herbaty w tonach, a nie po kilka kilogramów. A do tego nam jeszcze dużo brakuje i kółko się zamyka.
Bai Hao Yin Zhen myślę że u nas stanieje jednak, gdyż więcej dostawców pragnie nam je dostarczać. Sęk w tym że nie zawsze jest to taka sama jakość, o czym już niejeden raz miałem okazję się przekonać.
Być może będzie kiedyś szansa wprowadzić wersje ekonomiczne kilku herbat, które mają 80% szans na powodzenie w niższej cenie.
Podsumowując, czasami niestety za dobrą herbatę musimy zapłacić trochę więcej i decydujemy się na to aby ją w ogóle mieć.