Z uwagi na fale upałów, która ostatnio nas nawiedziła, postanowiłem zamieścić na forum przepis, który doskonale sprawdza się w kraju kwitnącej wiśni i pozwala tym samym znosić Japończykom tamtejsze upalne lata. Chodzi mianowicie o sposób przygotowania herbaty zwany
shinobicha (jap.
shinobi oznacza cierpliwość lub wytrzymałość, cechy te będą w tym przypadku bardzo pożądane

, który polega na "parzeniu" herbaty bez udziału ciepłej wody.
Do przygotowania wyśmienitej shinobichy będziemy potrzebować: czajniczek (np.
Kyusu), kilka kostek lodu przygotowanych z dobrej jakościowo wody, herbata – najbardziej odpowiednia do tego celu będzie wysokiej jakości
gyokuro bądź
shincha(jap. Nowa herbata, herbata z pierwszego zbioru) z uwagi na ich naturalną słodycz i delikatność (choć dobra sencha również się sprawdzi). Shinobiche możemy z powodzeniem przygotować na dwa sposoby:
1. Do czajniczka o pojemności ~ 350 ml dodajemy ok. 1,5 – 2 łyżek stołowych herbaty(7- 10 g), następnie dodajemy kilka kostek lodu. Całość zostawiamy w temperaturze pokojowej i cierpliwie czekamy aż lód się rozpuści. Tak przygotowana herbata jest gotowa do spożycia.
2. Do szklanego naczynia, bądź większego czajniczka dodajemy ok. 1,5 – 2 łyżek stołowych herbaty (7-10g), całość zalewamy 500 ml – 1000 ml zimnej wody, następnie wstawiamy naczynie z herbatą do lodówki na czas 2 – 6 godzin(oczywiście można eksperymentować z czasem chłodzenia oraz proporcjami wedle uznania ). Dobrze przyrządzona
shinobicha powinna być zupełnie pozbawiona goryczy, jako że katechina(odpowiedzialna za gorzki smak) jest uwalniana głównie w temp. 70 – 80 'C.
Życzę ochłody i smacznego.