Autor Wątek: przechowywanie pu-erha  (Przeczytany 17271 razy)

Offline krzysztofsf

• Aktywny miłośnik
przechowywanie pu-erha
« dnia: 20 Listopad, 2010, 14:34:22 pm »
Chcialbym zameldowac, ze do okraglych ciastek Pu Erh o wadze 100g. idealnie sie nadaja okragle metalowe puszeczki od landrynek z Lidla - koszt 3 zl z ogonkiem, landrynki mozna zjesc lub komus oddac.
Do duzych 350 g sprawdzilo mi sie okragle metalowe pudelko od jakis ciastek.

Offline Tymah

• Aktywny miłośnik
Odp: Przechowywanie
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Listopad, 2010, 11:56:41 am »
Tylko po co przechowywać całe ciastko? Byłoby problematyczne odłupywanie po kawałku za każdym razem, gdy chce się napić... ;)

Offline krzysztofsf

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Listopad, 2010, 12:11:56 pm »
Ja przechowuje cale cale ciastka i odlupuje wlasnie wtedy, gdy mam ochote skosztowac  danego smaku. Czasem w odstepach ze dwa czy dluzej, tygodnie, gdy sobie przypomne, ze "mam przeciez jeszcze.....".  A w takich pudelkach (i malych i duzych) wygodne dla mnie jest to, ze nie wyjmujac z pudelka moge odskrobac ile potrzebuje herbaty i potem wybrac okruchy. Jesli odkruszylo sie za duzo - pozostawiam w pudelku z ciastkiem.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopad, 2010, 12:13:31 pm wysłana przez krzysztofsf »

Offline Lukas

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Listopad, 2010, 20:56:45 pm »
Dzięki za cynk, przy następnej wizycie w Lidlu zaopatrzy się w takie. Będzie to również idealne do tych resztek co zostaje po łamaniu.

Offline marleyfan

• Nowy sympatyk
  • *
przechowywanie pu-erha
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Czerwiec, 2013, 23:03:58 pm »
Jak przechowywujecie pu-erhy formowane w ciastka? Kruszycie i wkładacie do puszki czy trzymacie w oryginalnym opakowaniu?

Offline tomasz

• Nowy sympatyk
  • *
Odp: przechowywanie pu-erha
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Czerwiec, 2013, 15:03:05 pm »
Ja zazwyczaj trzymam cale ciastko dużym  w zamykanym woreczku w które e-herbata pakuje herbaty.

Offline Narquelie

• Moderator Globalny
  • Miłośnik
Odp: przechowywanie pu-erha
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Kwiecień, 2014, 19:06:50 pm »
Myślę, że trzymanie ciastek pu-erha w szczelnym zamknięciu nie jest dobrym pomysłem, w końcu ta herbata powinna mieć dostęp do powietrza. Odpowiedniejsze są wspomniane w tym wątku forum herbaciarzy koszyczki: http://herbata.ning.com/forum/topics/przechowywanie-pu-erh-pudelka.