Mialem przyjemnosc skosztowac probke z eherbaty - w smaku i wydajnosci przypomina Pu-Erh Krolewski - sprzedawana partia musi pochodzic z dobrego zrodla, z dobrych jakosciowo lisci.
Czytalem o powstawaniu tego typu herbaty - Jak przygotowuje sie Pu-Erh w przyspieszonej fermentacji, aby pozniej otrzymac material do sprzedazy jako luzny Pu-erh badz do tloczenia w "ciastka" czy inne formy prasowanej herbaty, fermentujacy material jest co kilka dni mieszany.
W stosach przy podlozu czesc lisci zlepia sie ze soba i powstaja takie "samorodki". Sa one pozniej selekcjonowane i sprzedawane odrebnie, jako osobna klasa, bywaja rowniez robione z nich herbaty prasowane skladajace sie wylacznie z takiego materialu - czasem nawet z 2-3 rocznikow, gromadzonych w tym celu, lub byc moze bedacych pozostaloscia po fermentowaniu przez ten czas kolejnych partii lisci w tym samym miejscu, wykladanych na czesciowo tylko zebrana poprzednia partie.
Mozliwe, ze w takich grudkach fermentacja przebiega troche odmiennie, co korzystniej odbija sie na ich smaku.
Jesli cos zle zrozumialem z informacji internetowych prosze o korekte.
W kazdym razie polecam ta konkretna, znana mi partie tej herbaty - naprawde warto.