Autor Wątek: kolekcja herbat  (Przeczytany 27618 razy)

Offline maniak-tea

• Nowy sympatyk
  • *
kolekcja herbat
« dnia: 24 Lipiec, 2010, 20:16:16 pm »
witam :) moze cos z innej beczki:) jaka macie kolekcje herbat ??:)

Offline Lukas

• Aktywny miłośnik
Odp: kolekcja herbat
« Odpowiedź #1 dnia: 24 Lipiec, 2010, 23:16:18 pm »
Z kolekcją herbat to u mnie ciężko, bo wszystkie schodzą regularnie, choć zamierzam się w przyszłości zaopatrzyć w kilka rarytasów. Na dzień dzisiejszy jedyne co zbieram, to wszelakie opakowania po herbatach, te hermetyczne, puszki, itp. W skrócie im więcej krzaczków mają typ lepiej ;)

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Wrzesień, 2010, 13:26:07 pm »
Kolekcje? O to raczej trudno, bo chyba nie da się tak przechowywać herbaty, zwietrzeje itp. itd. więc bez sensu trzymać herbaty po to aby tworzyć kolekcje.

Chyba, że się mylę?

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Wrzesień, 2010, 23:02:53 pm »
Akurat kwestia kolekcji mi się bardzo podoba, znam wiele osób które starają się przechowywać herbatę w doskonałych warunkach w niewielkich ilościach, tak aby mieć świetną herbatę właśnie do kolekcji i niejako na "czarną godzinę" . Niektórzy mają nawet w lodówkach całe półki przeznaczone na swoje kolekcje :)

Zdecydowanie do takiego przechowywania nadają się wszystkie herbaty, nawet zielone które są najbardziej narażone na utratę aromatu i świeżości. Recepta jest jedna - opakowanie musi być szczelne, bardzo szczelne. Rodzaj opakowań obecnie przez nas stosowanych dosyć dobrze się do tego nadaje. (O ile ktoś nie odcina struny wielokrotnego użytku, gdyż i takie przypadki się zdarzają...)

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Wrzesień, 2010, 15:43:55 pm »
Ja właśnie zacząłem przechowywać herbaty w woreczkach strunowych, dużo lepsze rozwiązanie od tego jakie proponują nam sklepiki z herbatami czyli woreczek i zawijanie tym czymś co ma drucik.

A czy taka herbata (tak przechowywana w woreczku strunowym, ale jednak bez lodówki, bo jak wiadomo te często są pełne ;) itp), po np. roku, dwóch latach będzie już gorszej jakości??

Szkoda byłoby chomikować świetną drogą herbatę, aby później okazało się, że nie jest w niczym lepsza od marketówki za 4zł, dlatego lepiej się upewnić od kogoś z większą wiedzą niż posiadam.

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Wrzesień, 2010, 08:37:18 am »
Trzeba odróżnić pojęcie woreczka strunowego od torebki strunowej w którą aktualnie pakujemy herbaty.. Otóż woreczki strunowe są zazwyczaj wykonane z zwykłej folii polietylenowej (PE LD), która ma słabe właściwości szczelne - tzn jest mniej trwała i aromat potrafi bardzo szybko uciec.

Aktualnie nasze torebki zabezpieczają herbaty m.in. przed wpływem pary wodnej, gazów w całym okresie przechowywania.

Jest to opakowanie typu Tripleks (laminat trójwarstwowy) poliestr PET 12 μm + aluminium AL. 8 μm + polietylen PE-60 μm

Offline ziomiwan

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Wrzesień, 2010, 21:53:19 pm »
Nie mam pojęcia jaki to woreczek, wiem tyle, że strunowy.
Ale chyba będę musiał zakupić kilka takich o których mówisz, bo szkoda aby herbata straciła to co w niej najlepsze.
Podejrzewam, że to zwykły woreczek strunowy PE LD.
Trzeba zatem zakupić coś lepszego. Bo woreczki zauważyłem, że są o stokroć lepsze do przechowywania herbaty niż puszki które to są mało szczelne.

Offline Lukas

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Październik, 2010, 16:43:20 pm »
Aktualnie nasze torebki zabezpieczają herbaty m.in. przed wpływem pary wodnej, gazów w całym okresie przechowywania.

I chwała Wam za to, czasem jak zamówię jakieś pojedyncze herbatki z zagranicznych sklepów internatowych, to mam wrażenie jakby były pakowana gdzieś głęboko w afryce. Po otwarciu paczki, aromat herbaty aż buha, a niosąc jeszcze zamknięta paczkę przez pokój do kuchni, aromat pozostał jeszcze przez 20 minut.

I to są naprawdę renomowane sklepy

Offline Endriu

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 16 Maj, 2011, 15:13:48 pm »
Polecam puszki z podwójną pokrywką.  Niektóre firmy pakują swoje herbaty w takowe puszki z podwójnym metalowym przykryciem. Ostatnio kupiłem jedną z plastikową przykrywką a na to idzie drugie metalowe (te moim zdaniem są lepsze do podwójnych metalowych). Przy zakupie puszek z podwójnym zamknięciem warto zwrócić uwagę na to czy puszka łatwo się otwiera lub zbyt luźno w jednej mam już prawie urwany „dzyndzel”

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Maj, 2011, 11:24:31 am »
Kolejne takie porządne puszki właśnie takie jak piszesz z podwójnym zamykaniem są u nas od paru dni dostępne. http://eherbata.pl/produkt/opis/874. "Dzyndzel" jest stabilny :)

Offline krzysztofsf

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Maj, 2011, 13:32:14 pm »
Kolejne takie porządne puszki właśnie takie jak piszesz z podwójnym zamykaniem są u nas od paru dni dostępne. http://eherbata.pl/produkt/opis/874. "Dzyndzel" jest stabilny :)

Czy wewnetrzne uszczelnienie obniza sie wraz z zmniejszaniem ilosci herbaty w puszce, eliminujac straty wilgoci i aromatu do powietrza w puszce?

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Maj, 2011, 13:35:00 pm »
Nie wiem czy to może już niż popołudniowy, ale nie zrozumiałem Twojego pytania..

Offline krzysztofsf

• Aktywny miłośnik
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Maj, 2011, 13:49:28 pm »
W tej chwili, na lisciach herbaty (gdy mam duzy pojemnik i sporo herbaty) w pojemniku umieszczam wyciety z metalizowanego opakowania krazek. Lezy na powierzchni suszu a nad nim jest powietrze i zakretka. Herbata nie styka sie z powietrzem a z tym krazkiem.
Otwieram pojemnik, zdejmuje krazek z herbaty  wyciagam ile jej trzeba , nakladam krazek i zakrecam pojemnik.
stosuje tam, gdzie mam duzo herbaty i otwieram sporadycznie, aby wyjac troche do innego, malego naczynia.

Offline mariusz

• Administrator
  • Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Maj, 2011, 14:18:43 pm »
Zawsze jest tak, że im więcej herbaty tym lepsze efekty przechowywania z uwagi na mikroklimat który się tworzy.

Twój sposób jest bardzo sprytny i ciekawy - od razu wyobraziłem sobie że herbatę przykrywasz krążkiem od hokeja na lodzie :)

Wracając jednak do przechowywania i puszek, to najlepsze efekty są przy wyssaniu powietrza z wnętrza torebki lub puszki. W warunkach domowych raczej trudne do zrobienia, choć są już puszki o hermetycznych dociskach.

Następnie jest używanie szczelnych torebek i pojemników. Dobrze zapięta nasza torebka strunowa z trójpleksu daje bardzo dobre możliwości - jednak nie zawsze jest ona wygodna do użycia zwłaszcza przy nabieraniu herbaty. Niezbyt wygodnie też prezentuje się na półce z herbatą - czasem może się wydawać niestabilna, choć można ją spokojnie postawić.

Puszka z podwójnym zamknięciem na pewno nie ma tak wybitnych właściwości jak próżniowe pakowanie, jednak do herbaty którą wypijamy w ciągu kilku- kilkunastu tygodni jest naprawdę bardzo dobrym rozwiązaniem.

Zamykając pierwsze zamknięcie, słyszymy i czujemy delikatne jakby zassanie - mocniejszy efekt czuje się przy otwieraniu -czujemy bowiem lekki opór.

Drugie zamknięcie (przykrywka) jest również bardzo dobrze dopasowane.

Offline Siwy

• Nowy sympatyk
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Maj, 2011, 19:26:22 pm »
Mam puszkę z podwójnym zamknięciem, i jest tak jak pisze Mariusz. Gdy zakładasz pierwszą pokrywkę, wypycha ona nieco powietrza z puszki, bo jest dobrze dopasowana do ścianek puszki(z resztą tak samo jak górne zamknięcie). Natomiast jak chcesz puszkę otworzyć, chwytając za wystającą część i ciągnąc do góry da się czuć opór zassanego powietrza. Taka puszka idealnie trzyma aromat herbaty.
Widziałem dzisiaj w Czarce że jest promocja na niektóre puszki - 10zł sztuka. Odwiedzę sklep w czwartek i zobaczę czy są dobre ;)