Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - qi wan

Strony: 1 ... 3 4 [5]
61
Na herbacianym szlaku / Herbaciarnie warte odwiedzenia poza granicami Polski
« dnia: 25 Październik, 2009, 00:24:22 am »
Jeśli ktoś będzie w Londynie to polecam odwiedzenie jedynego Muzeum Herbaty i Kawy (Bramah Museum of Tea and Coffee) na 40 Southwark Street.

Muzeum chociaż niewielkie posiada trochę całkiem unikatowych eksponatów jak np. specjalne filiżanki dla panów z "oparciem" na wąsy (żeby się nie zamoczyły w czasie picia herbaty) oraz największy na świecie czajnik wielkości pralki ;-)

Jest również sklep z herbatami i herbaciarnia gdzie można skosztować tradycyjnej herbaty po angielsku.

Dodatkową atrakcją są organizowane wycieczki herbacianym szlakiem po Londynie.

62
Akcesoria / Odp: Stolik i utensylia do gongfu
« dnia: 20 Październik, 2009, 01:23:58 am »
Utensylia do Gongfu Cha można dostać w herbaciarni na krakowski Kazimierzu (ul. Kupa 2), a jak czegoś nie ma to ewentualnie można zamówić.

63
Herbaty na co dzień / Biało-Czarna
« dnia: 20 Październik, 2009, 01:10:45 am »
Bardzo prosty eksperyment: do ulubionej czarnej herbaty dodać trochę białej (Yen Zhen lub Bai Mu Dan). Smak i charakter tak powstałej mieszanki zmienia się zupełnie a efekt końcowy jest zaskakujący.
Polecam też znaną kantońską mieszankę Pu-Shou (Puerh + Shou Mei), którą można wykonać we własnym zakresie.

64
Herbaty na co dzień / Herbata przeciw grypie
« dnia: 20 Październik, 2009, 00:55:33 am »
Stara chińska receptura z okresu Trzech Królestw (220-280)
Może się przydać na tę porę roku  ;)

Składniki:
1 łyżeczka zielonej herbaty
1 łyżeczka białego długo ziarnistego ryżu (surowego)
3 cienkie plasterki świeżego imbiru
3 szklanki wody

Wykonanie:
Ryż wypłukać.
Imbir drobno posiekać.
Herbatę, ryż i imbir z odrobiną zimnej wody utrzeć na pastę w moździerzu.
Wodę zagotować w rondelku.
Dodać do zagotowanej wody pastę i dalej gotować na wolnym ogniu przez około 2 minuty.
Odstawić z ognia i lekko przestudzić przed piciem.

65
Na herbacianym szlaku / Odp: Historia herbaty w Polsce
« dnia: 27 Wrzesień, 2009, 01:21:50 am »
Tak jak pisałem, niektóre wydarzenia pozostaną w sferze domysłów, co nie zmienia faktu, że historia herbaty i jej wpływ na historię Chin i Europy jest fascynujący.

Kto z Europy był pierwszy? Źródła historyczne wskazują jednak na Portugalczyków. Oni jako pierwsi znaleźli drogę morską do Indii (Vasco da Gama, 1497). Pierwsi dotarli do Chin (1517) i w 1557 uchwycili przyczółek handlowy w Macao. Jeszcze wcześniej (1542) rozpoczęli handel z Japonią. Portugalski Jezuita Jasper de Cruz wspomina herbatę w relacji ze swojej podróży na Daleki Wschód (1560). Portugalski dwór królewski raczył się herbatą i znana jest historia księżniczki Katarzyny Braganza, która poślubiając Karola II przeniosła ten zwyczaj do Anglii.

Portugalia też jako jedyne państwo europejskie utrzymuje plantacje herbaty (Madera i Wyspy Azorskie).

66
Na herbacianym szlaku / Odp: Historia herbaty w Polsce
« dnia: 27 Wrzesień, 2009, 00:40:03 am »
Nie mnie to oceniać kto był pierwszy a to co napisałeś jest bardzo prawdopodobne. To jednak właśnie historia.

Rocznica ciekawa, może coś przy tej okazji uda się wymyślić?

Mariusz
Co do rocznicy, to na pewno trzeba coś zrobić. Może w czasie takiego Roku Jubileuszowego odpust zupełny dla wszystkich kawoszy, jeśli tylko nawrócą się na herbatę ;-)
Już obecny rok można ogłosić Rokiem Herbaty Cejlońskiej. W tym roku bowiem przypada 140 rocznica zniszczenia plantacji kawy na Cejlonie przez rdzę kawową (Hemileia vastatrix), co utorowało drogę pod uprawę wspaniałych herbat cejlońskich!

67
Na herbacianym szlaku / Odp: Historia herbaty w Polsce
« dnia: 24 Wrzesień, 2009, 15:50:16 pm »
Mariusz

Bardzo ciekawy wątek o historii herbaty!

Jednak małe sprostowanie co do daty 1610. Holendrzy w tym roku jako pierwsi dostarczyli herbatę do Europy w ilościach handlowych. Można powiedzieć, że wprowadzili ją na rynek. Oni też rozpropagowali herbatę w Europie.

Kto pierszy z Europejczyków kosztował herbaty, to już inne kwestia. Tak naprawdę chyba nigdy się tego nie dowiemy, ale wszystko wskazuje na Portugalczyków prawie sto lat wcześniej. W roku 1517 Fernao Peres de Andrade  jako pierwszy Europejczyk dotarł do Kantonu i najprawdopodobniej był poczestowany herbatą!

Rok 1610 jest jednaj znamienny, w przyszłym roku obchodzimy 400 lat herbaty w Europie!

Strony: 1 ... 3 4 [5]