Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - qi wan

Strony: 1 2 [3] 4 5
31
Tematy luźne / Odp: Ciekawostki
« dnia: 04 Luty, 2010, 00:18:49 am »
Filiżanka mocnej herbaty zawiera tyle samo kofeiny co pigułka od bólu głowy!

32
Tematy luźne / Największy fanatyk herbaty w Krakowie
« dnia: 03 Luty, 2010, 13:02:42 pm »
qi wan  ;D

33
Tematy luźne / Najstarsza herbata
« dnia: 03 Luty, 2010, 00:51:40 am »
Herbata z dynastii Song, jaką odkryto w zatopionym wraku statku (szczelnie zalakowaną w dzbanie) przeleżała na dnie morza… 800lat!!!

Nadmieniam, że herbata nadawała się do picia  :o :o :o

34
Herbaty na co dzień / Odp: specjal gunpowder
« dnia: 03 Luty, 2010, 00:44:37 am »
Oczywiście, że możesz. Również po tzw. płukaniu liści nie zalewaj herbaty od razu tylko poczekaj ok. minuty z pierwszym parzeniem, niech woda z płukania trochę "popracuje" nad liśćmi.
A na błędach najlepiej się uczymy  ;)

35
Tematy luźne / Najdroższa herbata na świecie
« dnia: 01 Luty, 2010, 20:04:48 pm »
Da Hong Pao 大红袍 (cesarzowa chińskich herbat) jest najdroższą herbatą na świecie. Ale tylko ta zbierana z sześciu pierwotnych krzewów rosnących na skalnej półce w górach Wuyi Shan. Na ostatniej aukcji w 2004 roku, w przeliczeniu kilogram kosztował ponad 1.000.000 $  :o :o :o

36
Tematy luźne / Najstarsze herbaty Puerh
« dnia: 31 Styczeń, 2010, 21:16:36 pm »
Najstarsze herbaty Puerh z tzw. Ery Antyków jak np. Songpin Hao 宋聘号 czy Puqing Hao 浦庆号 liczą sobie obecnie +/- 100 lat  :o

37
Tematy luźne / Odp: Cytaty i aforyzmy o herbacie
« dnia: 31 Styczeń, 2010, 16:50:14 pm »
Herbata jest jak całowanie, nigdy się nie ma dosyć.
przysłowie chińskie

38
Tematy luźne / Największy liść herbaty
« dnia: 31 Styczeń, 2010, 02:55:14 am »
Największy jak do tej pory znaleziony liść herbaciany mierzył prawie 30cm długośći  :o
Oczywiście pochodził z rosnącego dziko drzewa herbacianego.

39
Herbaty oolong / Odp: herbaty oolong
« dnia: 31 Styczeń, 2010, 02:52:26 am »
dzisiaj w czarce skusiłam się na tie luo han (jeden z pięciu najsłynniejszych oolongów z wuyi) niesamowita herbata! juz dawno nie piłam tak dobrego oolonga. mocny, bardzo aromatyczny. wypiłam 3 parzenia, każde po minucie. suszu było ok. 1/3 w gaiwanie (w zasadzie to nawet nie jest klasyczny gaiwan, ale coś co chyba nazywa się gaibei - gaiwan z dziubkiem i rączką). polecam :)
Bardzo ciekawy jest Bai Ji Guan, najrzadszy wśród słynnych wulongów z Wuyi Shan. Też warto sie skusić  ;D

40
Tematy luźne / Najstarsze drzewo herbaciane
« dnia: 30 Styczeń, 2010, 14:17:57 pm »
Najstarsze żyjące drzewo herbaciane jakie odkryto na południu chińskiej prowincji Yunnan liczy sobie 3753 lat  :o

41
Tematy luźne / Największy czajnik świata
« dnia: 29 Styczeń, 2010, 00:56:05 am »
Wykonany w 1985 roku.
Obecnie znajduje się w londyńskim The Bramah Museum of Tea & Coffee.

Parametry:
Wysokość – 76cm
Obwód – 1,93m
Waga (samego czajnika) – 43kg
Waga (czajnika z herbatą) – 154kg
Pojemność – 114 litrów

W takim czajniku można zaparzyć 800 filiżanek herbaty, na co potrzeba jakieś 1,8kg suszu herbacianego.
Nie wiem tylko jak nalewają tą herbatę do filiżanek, może wózkiem widłowym  ;)

42
Tematy luźne / Ciekawostki
« dnia: 27 Styczeń, 2010, 01:07:18 am »
Gdyby zebrać całą herbatę, jaka wypijana jest na całym świecie w ciągu jednego roku i przelać ją do gigantycznej filiżanki, to mógłby po niej swobodnie pływać Titanic  :o

43
Herbaty dla miłośników / Odp: Moc herbaty w kontekście wydajności
« dnia: 18 Styczeń, 2010, 01:42:02 am »
Sposób parzenia a moc herbaty.

Chodzi o tzw. metodę dużego i małego czajniczka. Duży czajnik (powiedzmy od 0,5L w górę) stosowany bardziej w północnych Chinach i w Europie: sypiemy na dno trochę herbaty i zaparzamy na ogół tylko raz, ale dość długo, kilka minut. W dawnych czasach, kiedy w Anglii herbata była bardzo droga "wyduszano" z takiego zestawu więcej naparów, ale tylko ze względów oszczędnościowych  ;)

Mały czajnik (50-150ml), tak jak przy Gongfu Cha: napełniamy herbatą do ok. 1/3 objętości i zaparzamy wielokrotnie (w niektórych wypadkach nawet kilkanaście razy) dość krótko poniżej minuty, w przypadku herbat Puerh nawet po kilka sekund.

Oczywiście obie te metody nie są porównywalne i przy drugiej zawsze uzyskamy więcej naparów, natomiast bywa tak, że herbaty parzone w dużym czajniczku potrafią smakować lepiej niż zaparzane Gongfu Cha.

44
Herbaty dla miłośników / Odp: Moc herbaty w kontekście wydajności
« dnia: 11 Styczeń, 2010, 02:43:52 am »
Jeszcze jeden prosty Chiński sposób na przedłużenie życia naszej herbacie  ;)

Z parzenia herbaty Wulong metodą Gongfu zbieramy liście i przenosimy je do "normalnego" dużego czajnika gdzie po prostu zalewamy je gorącą wodą i możemy pić jak zwyczajną herbatę np. do posiłku. Uzyskany w ten sposób napar może nie należy do tych najlepszych, ale zawsze to jedno parzenie więcej.

45
Herbaty dla miłośników / Odp: Moc herbaty w kontekście wydajności
« dnia: 09 Styczeń, 2010, 17:05:03 pm »
Pytanie tylko czy herbata nie nabiera w końcu jakichś szkodliwych dla zdrowia właściwości po tylu parzeniach?

Metodę z suszeniem można zastosować też chyba do innych herbat. Swego czasu zostawiłem na noc Bai Hao Yinzen albo Bai Mu Dan, nie pamiętam już dokładnie, i na drugi dzień zaparzyłem w ten sposób wysuszone liście - napar faktycznie smakował całkiem dobrze.
Nic mi nie wiadomo o tym żeby herbata stawała się szkodliwa po wielu zaparzeniach. Na logikę po prostu ilość możliwych substancji, które przechodzą do naparu, (czyli tylko tych rozpuszczalnych w wodzie) wyczerpuje się po pewnym czasie.

Masz rację, że wszystko po wysuszeniu można zaparzyć jeszcze raz,  pytanie tylko o jakość takiego naparu. Ale coś w tym jest, bo przy zaparzaniu Puerh metodą Gongfu stosuje się "odpoczynek liści" tzn. przerywa się sesje na np. 2-3 godziny, po czym wraca się do parzenia herbaty. Podobnie wysuszone liście da się zaparzyć a wilgotne już nie. Ciekawy jest ten świat herbaty  :D

Kiedyś słyszałem o herbatach, które należy zaparzać przez przelewanie między dwoma naczyniami, może chodziło o sposób jednej z mniejszości narodowych w Chinach, ale niestety nie pamiętam  ???

Strony: 1 2 [3] 4 5