Pokaż wiadomości

Ta sekcja pozwala Ci zobaczyć wszystkie wiadomości wysłane przez tego użytkownika. Zwróć uwagę, że możesz widzieć tylko wiadomości wysłane w działach do których masz aktualnie dostęp.


Wiadomości - Konrad

Strony: 1 [2] 3
16
Herbaty na co dzień / Odp: Zielona herbata dająca kopa i na popołudnie
« dnia: 28 Listopad, 2017, 00:39:07 am »
Ja bym polecił eherbata.pl! Największy wybór herbat w Polsce. ;-)
A tak bez śmieszkowania: czego konkretnie szukasz?

17
Akcesoria / Odp: Wenxiangbei/niuchar czyli czarka do wąchana zapachu
« dnia: 27 Listopad, 2017, 16:36:50 pm »
Drogi Danielu,

żeby wenxiangbei dobrze działało, trzeba na pewno wylać z nich herbatę kiedy jest jeszcze bardzo gorąca. Wtedy kształt wenxiangbei rzeczywiście wzmacnia aromat. Ceylony też z pewnością nie są najlepszymi herbatami do tego. Polecam spróbować z tajwańskimi oolongami.

Ja sam nie lubię i nie używam wenxiangbei. To taki trochę tani chwyt z pokazów dla turystów. W eleganckim gongfu cha raczej się ich nie spotyka, poza tym naprawdę dobra herbata nie potrzebuje takiego wzmacniania aromatu, bo wystarczająco mocny aromat zostawia na pokrywce gaiwana czy w opróżnionej czarce.

18
Herbaty dla miłośników / Odp: Moje notatki na temat wody butelkowej
« dnia: 14 Wrzesień, 2017, 18:03:56 pm »
Przepraszam, że tak długo zostawiłem Cię bez odpowiedzi.
Ostatnio Dobrowiankę widziałem w Tesco. Swojego czasu była też w Żabkach i Freshach, ale od jakiegoś czasu nie kupowałem tam żadnej wody i nie wiem, czy dalej ją sprzedają...

19
Herbaty dla miłośników / Odp: Moje notatki na temat wody butelkowej
« dnia: 25 Sierpień, 2017, 14:49:31 pm »
Drogi Danielu,

dzięki, że podzieliłeś się notatkami! Woda do herbaty to ciekawy i obszerny temat.

Widzę, że bardzo stawiałeś na smakową neutralność wody. Na pewno jest to pożądana cecha przy porównywaniu różnych herbat, ale do picia "dla przyjemności" raczej szukałbym wody, która wpływa jak najbardziej korzystnie na smak, a nie tylko neutralnie.

Polecam Ci spróbować jeszcze wody Dobrowianka, dobrze wychodzą na niej czarne herbaty.

20
Rohini czy Jungpana - który lepszy? Trudno mi się zdecydować, ale ostatecznie chyba jednak Jungpana, jako najlepiej zbalansowany z 3 obecnie dostępnych darjeelingów 2017. Każda z tych herbat ma w sobie jakiś urok i myślę, że każdy znajdzie pośród tych trzech taką, która mu się przypodoba.

Rohini - niesamowita świeżość, łąka w czarce! Do tego mistrzowska obróbka liści.
Jungpana - owocowa, pełna ale nadal lekka.
Namring Upper - w smaku kojarzy mi się z limonką, zapach liści to wybuchowa mieszanka.

Herbaty z Nilgiri zasługują na uwagę z osobna. Tak żywe i orzeźwiające! Może brakuje im tego wyrafinowania darjeelingów, ale nadrabiają czymś co określam - przez synestetyczne skojarzenie z muzyką - "wysokimi tonami".

Odchodząc od tematu - bardzo dziękuję za skorzystanie z naszego forum, być może jest to szansa na ponowne rozruszanie go. Bo niestety, fora odchodzą w niepamięć...

21
Akcesoria / Odp: Problem z czajnikiem żeliwnym.
« dnia: 11 Listopad, 2016, 17:29:20 pm »
Jeśli czajniczek przez tak długi czas wytrzymywał gotowanie, to rzeczywiście najwyraźniej się do tego nadaje... czym jestem pozytywnie zaskoczony! A jak zachowała się szkliwiona powłoka?

Wracając do właściwego tematu, czyli rdzy, odwołam się ponownie do podejścia Japończyków - jak pisałem wcześniej, rdza jest traktowana jako coś naturalnego, ale wewnątrz czajnika często jest pokryta sporą warstwą kamienia. Bo można się spotkać z twierdzeniami, że kamień z dobrej wody też wpłynie pozytywnie na smak herbaty. Stąd też skrajni herbaciani puryści używają zawsze tej samej wody i nie czyszczą tetsubinów... Na nieszkliwionych czajnikach, gdzie kontakt wody z żeliwem jest bardziej bezpośredni, wystąpienie rdzy i gromadzenie kamienia postępuje jeszcze szybciej.

W przypadku Pana czajnika polecałbym podejście zdroworozsądkowe - jeśli wyczuje Pan w gotowanej wodzie jakieś niepożądane smaki, radziłbym dopiero wtedy zastanowić się nad jego solidnym czyszczeniem lub zaprzestaniem użycia.

Pozdrawiam!

22
Akcesoria / Odp: Problem z czajnikiem żeliwnym.
« dnia: 11 Listopad, 2016, 00:24:00 am »
Panie Januszu,

jeśli był to czajniczek szkliwiony w środku, to nie jest on zaprojektowany do gotowania w nim wody, a do parzenia w nim herbaty. Do gotowania wody służą nieszkliwione w środku czajniki nazywane po japońsku tetsubin. Jeśli czajniczek mimo to wytrzymał gotowanie na ogniu, to dobrze świadczy o jego jakości...
Co do samego zagadnienia rdzy - Japończycy nie widzą w tym problemu. Intensywnie używane przez lata tetsubiny zawsze będą miały w sobie trochę rdzy. Jest to wręcz oczekiwane od tetsubina, bo jego rolą jest między innymi wzbogacanie gotowanej wody w żelazo, co ma pozytywnie wpływać na smak zielonej herbaty. 

Nie mogę ręczyć, że tak samo będzie to działało w czajniczku szkliwionym, z założenia nieprzewidzianym do gotowania wody.

Na koniec jeszcze pytanko dla ścisłości: zakup w e-herbata czy eherbata? (to dwa różne sklepy)

23
Herbaty dla miłośników / Odp: Gongfu cha
« dnia: 25 Lipiec, 2016, 15:34:51 pm »
Cześć! Miło nam powitać Cię na forum :-)

Nie jest tak, że nie nadaje się do gongfu, natomiast rzeczywiście zaparzy herbatę inaczej. Chodzi tu o rozchodzenie się i utrzymywanie się temperatury.
Widziałem już jak ktoś parzył herbatę w stylu gongfu w dużym czajniczku, nalewając tylko tyle wody, aby przykrywała liście i stosując bardzo krótkie, kilkusekundowe parzenia. Przy tak krótkich parzeniach rozchodzenie się temperatury nie ma takiego znaczenia! :-)

Pozdrawiam,
Konrad

24
Herbaty dla miłośników / Odp: ile łyżeczek na gaiwan
« dnia: 25 Lipiec, 2016, 15:27:13 pm »
Bardzo dobre pytanie. Po pierwsze, trzeba się rozstać z łyżeczką jako jednostką miary. Łyżeczka jednej herbaty to może być 3 gramy, a innej pół grama.

Moim zdaniem dobre ilości wyjściowe to:
oolong: 5g/100ml
czarna (hong cha): 5g/100ml
zielona: 3-4g/100ml
żółta: 3g/100ml
biała: 5g/100ml
shu pu-erh: 5-7g/100ml
sheng pu-erh: dla bezpieczeństwa 5g/100ml :-) Ale tutaj rozrzut jest duży - niektórzy dają 3g, inni 8g na 100ml.

Przy niektórych herbatach można określić ilość "na oko":
Oolong zwinięty w kuleczki ma przykryć dno gaiwana.
Oolong z Wuyi lub Dan Cong 1/3 do 1/2 gaiwana.
Białej herbaty wsypujemy 1/2 do 2/3 gaiwana.
Czarnej herbaty z drobnymi liśćmi około 1/4 gaiwana.
Czarnej herbaty z dużymi liśćmi 1/3 do 1/2 gaiwana.

Polecam jednak zaopatrzyć się w kieszonkową wagę jubilerską :-)




 

25
Miło nam powitać Cię na forum. :-)

Z herbat czarnych polecam Ci wszystkie z yunnańskiej odmiany purpurowej, czyli "yesheng". U nas w sklepie Fenqqing Yesheng lub Baoshan Yesheng - dla mnie najbardziej uzależniający smak, potężny i długi posmak.
Ogólnie rzecz biorąc, do Twojego opisu wpasuje się wiele herbat czarnych z Yunnanu, a wybór wśród nich jest ogromny...

Z herbat zielonych - sencha i gyokuro! Gyokuro bardziej jako coś "od święta", natomiast na co dzień sencha, koniecznie japońska. Bardzo pełny smak, który naprawdę zmusza do zaparzenia kolejnego czajniczka i picia w dużych ilościach.

Poinformuj nas o wynikach poszukiwań. :-)

26
Herbaty na co dzień / Odp: Jak wybrać i kupić dobrą herbatę?
« dnia: 06 Maj, 2016, 17:59:55 pm »
Drogi Marku,

każdą herbatę można zapakować w torebki - gdyby patrzeć na to z tej strony, rzeczywiście nieistotny stałby się fakt, czy herbata jest luzem, czy w torebkach.

Rzeczywistość jest jednak taka, że dobra herbata choć mogłaby być zapakowana w torebki, to jednak nie jest w nie pakowana. Z kilku podstawowych względów:
- wybitne herbaty produkowane są w zbyt małych ilościach, aby inwestować w całą linię produkcyjną do pakowania je w torebki
- torebki ograniczają parzenie herbaty, która w rezultacie może dać nierówny napar
- luźne liście są po prostu preferowane przez entuzjastów dobrej herbaty.

Wszystkie podane przez Ciebie marki to niestety masówki i chociaż wielu osobom oczywiście smakują, należy szczerze stwierdzić, że są po prostu słabe. A yerba mate to nie herbata.

Przechodząc natomiast do głównego tematu tego wątku…
Wybór OBIEKTYWNIE dobrej herbaty do według mnie naprawdę niełatwa kwestia. Można byłoby zakończyć całą dyskusję na tym, że dobra herbata to taka, która nam smakuje. Uważam, że to wystarczające kryterium, którym moglibyśmy kierować się wybierając dla siebie herbatę, ale jest ono w pełni SUBIEKTYWNE. Bazując tylko na uczuciach subiektywnych, nie bylibyśmy w stanie prowadzić żadnego dyskursu o herbacie.

Żeby rozmawiać o cechach obiektywnie dobrej herbaty, musielibyśmy zapożyczyć nieco terminów od Chińczyków. W europejskim kręgu kulturowym skupiamy się na smaku przez porównanie go do innych, znanych nam smaków. To, jak odbieramy dany smak w danym momencie zależy więc od naszego doświadczenia, zjedzonych wcześniej posiłków, pory dnia, samopoczucia… Podoba mi się pewna alegoria herbaty i ubrań – wiele jest preferowanych stylów ubiorów, kolorów, krojów itd. Ile głów tyle opinii w tej kwestii – zupełnie jak ze smakiem herbaty. Jest jednak w ubraniach coś, co nie ulega dyskusji, czyli jakość materiału. Najlepszy jest ten, który jest najwygodniejszy, najprzyjemniej czujemy go na naszej skórze, chociaż niekoniecznie musi być ładny.
Tak samo herbacie są pewne kwestie „pozasmakowe", które bardziej obiektywnie świadczą o jej jakości – właśnie na tym aspekcie bardziej skupiają się Chińczycy, gdy mówią o herbacie. To np. „tekstura” naparu, fizyczne uczucie w ustach. Dobra herbata oblepia usta zostawiając przyjemny film, sama przechodzi przez usta i spływa do przełyku. Kolejna kwestia, to właśnie odczucie w przełyku, już po połknięciu. Dobra herbata zostawi długi posmak, najczęściej słodki, który zdaje się wracać do ust „od wewnątrz”. Chińczycy dzielą posmak na dwie kategorie – liúgǎn 留感 (pozostające uczucie) i huígān 回甘 (powracająca słodycz). Dlaczego posmak jest tak ważny? Zależy on w dużej mierze od zawartości minerałów w herbacie – wskazuje więc jakość ziemi na której rosła herbata i jakość jej uprawy. Gdy przełkniemy już herbatę, jej pozostałość w ustach odparowuje, pozostawiając same minerały, które służą za „nośnik” substancji smakowych i zapachowych tworzących posmak. Dobra herbata wywołuje fizyczną reakcję organizmu, jak wzmożoną produkcję śliny, ciepło i pobudzenie, które nieco wychodzi poza samo działanie kofeiny. Podsumowując, dobra herbata wprowadza nas w przyjemny, błogi stan, nawet jeśli nie do końca odpowiada nam smakowo.

Przy wielu herbatach można dokonać oceny wzrokowej, która też jest dosyć obiektywnym kryterium. Dobra, starannie przetworzona herbata będzie miała listki zachowane w całości, widoczne przestrzeganie standardu zbierania liści (np. 2 liście i pąk, same pąki itp.). Przy niektórych herbatach, np. większości japońskich, nie można niestety zastosować takiej oceny. 
 

27
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Herbaciane nowości w eherbata.pl
« dnia: 01 Wrzesień, 2015, 23:39:36 pm »
Wkrótce na stronie pojawi się kilka nowości:
- Zielona herbata z Wuyi
- Jiu Hua Fo Cha (także zielona)
- Yu Lan Xiang Dan Cong (oolong)

Pierwsze dwie pozycje trzeba raczej traktować w kategoriach jednorazowych rarytasów, gdyż nie są to herbaty łatwo dla nas dostępne. Właśnie dla herbat tego typu mamy zamiar utworzyć specjalny dział z herbatami wyjątkowymi.

Z oolongiem Yu Lan Xiang sytuacja jest dosyć zabawna, gdyż to już trzeci raz dostajemy tę herbatę w dostawie. Za pierwszym razem całość sprzedała się na miejscu. Za drugim razem chcieliśmy już wystawić herbatę sklepie internetowym, ale nie zdążyliśmy, bo też już wszystko się sprzedało... Do trzech razy sztuka! Jak widać ta herbata sama broni się jakością.

28
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Dostawy
« dnia: 01 Wrzesień, 2015, 23:30:37 pm »
Jest nasza długo wyczekiwana dostawa najlepszych chińskich herbat zielonych!
- Xi Hu Long Jing
- Long Jing Supergrade
- An Ji Bai Cha
- An Ji Bai Long Jing
- Lu An Gua Pian
... oraz dwie zielone nowości!

Są też oolongi:
- Jin Guan Yin (saszetki 8-9g, cudowna jakość)
- Tie Guan Yin Supergrade
- Huang Jin Gui
- Da Hong Pao (saszetki 9g)

Jedynym przedstawicielem czarnych herbat jest w tej dostawie Yixing Hong Cha. Jeszcze nie próbowaliśmy, ale wygląda i bardziej obiecująco, niż w poprzedniej partii.

Dla fanów herbat fermentowanych jest Pu-erh Królewski, także w małych saszetkach po 9 gramów.


29
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Wyświetlanie cen na liście herbat
« dnia: 11 Czerwiec, 2015, 20:50:19 pm »
Być może niektórzy z Was zdążyli zauważyć, że zmieniliśmy nieco sposób wyświetlania cen na liście herbat - od każda cena widoczna na liście to cena za 100 gramów herbaty, a nie za najmniejszą możliwą ilość do kupienia. Dzięki temu łatwiejsze będzie sortowanie herbat według ceny.

Wyjątkiem pozostają herbaty, które są sprzedawane w oryginalnych opakowaniach lub na sztuki - w takich wypadkach do nazwy herbaty dodaliśmy jednak gramaturę oryginalnego opakowania.

Jakie zmiany o charakterze czysto użytkowym chcielibyście jeszcze zobaczyć w sklepie eherbata.pl? Czy uważacie, że przydatną opcją byłoby dodawanie herbaty do koszyka prosto z listy herbat, bez potrzeby wchodzenia w produkt?

30
Wszystko o sklepie eherbata.pl / Odp: Herbaciane nowości w eherbata.pl
« dnia: 11 Czerwiec, 2015, 20:28:08 pm »
Po dłuższej nieobecności powrócił do nas Bao Zhong, o którego klienci tak często pytali w Czarce.

http://eherbata.pl/bao-zhong-260.html

Strony: 1 [2] 3